szerző:
Várkonyi Ádám

Hogy milyen jelentőségű a világ gasztronómiájában a francia konyha, azt felesleges ecsetelni. Áhítatoskodás és túllihegés helyett inkább koppintsunk belőle, otthon a konyhában. Ezúttal három kifejezetten házias ételt mutatunk be.

Menünk egy előételből, egy főételből és egy desszertből áll, melyek Franciaország keleti részén fekvő Franche-Comté régióból érkeztek. Székhelye Besançon. Itt készítik a sherryhez hasonlatos vin jaune-t, ami hordóban, különleges élesztővel érlelt, aranysárga színű fehérbor, és receptjeinkben is feltűnik.

Soupe au chou

Ez a káposztaleves egy igazán rusztikus fogás. A téli fáradtságot a friss tavaszi zöldségekkel sikeresen űzhetjük el vele.

Hozzávalók: 1 zöldkáposzta, 25 dkg császárhús, 1 szál füstölt kolbász, 4 nagy krumpli, 2 répa, 1 hagyma, 1 fehér retek. Kruton (szárított zsemle – vagy zöldfűszeres kenyérkockák, kiflikarikák), só, bors.

A zöldségeket megpucoljuk. A káposztát csíkokra szeljük, a többi zöldséget és a kolbászt darabokra vágjuk. A húsos szalonnát feltesszük főni, s főzzük míg a vize fel nem forr. Leöntjük (a lét máshoz még felhasználhatjuk), feldaraboljuk, miként a kolbászt is,aztán a zöldségekkel együtt 2 liter hideg vízbe tesszük és gyöngyöző forrás mellett két órán át főzzük. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Krutonnal megszórva tálaljuk.



Coq au vin jaune

Kakas vörösborban. Házias étel
A híres coq au vin, azaz kakas vörösborban vin jaune-ra optimalizált változata. A receptben használt crème fraîche egy savanyított tejszínkészítmény, amely kevésbé savanykás, mint a tejföl. Desszertekhez is gyakran használják. Ha nem tudjuk beszerezni - delikatesz lelőhelyeken kapható -, házilag is előállíthatjuk. Erre többféle módszer is adódik. Az egyik sűrű, nagyon zsíros tejszínhez ad 1-2 kanál joghurtot, majd 2-3 napig hagyja kendővel lefedve érni. A másik tejfölt kever össze néhány kanál tejszínnel, és ezt hagyja állni egy ideig. Ha viszont az elkövetés, azaz a főzés idején némi tejszínt keverünk tejföllel, 2:5 arányban, és rögtön tesszük az ételbe, attól sem kerülünk a pokolra.

Hozzávalók: 1 kakas– 1,5 - 2 kg, 15 dkg vaj, 30 dkg liszt, 30 dkg friss kucsmagomba, 5 dkg liszt, 6 dl vin jaune vagy más, a sherry ízvilágát imitáló fehérbor, 7,5 dl crème fraîche, só, bors.

A kakast feldaraboljuk körülbelül 10 részre. Egy nagyobb edényben téve megpirítunk a vajon minden darabot körös-körül, majd megszórjuk liszttel, sóval és borssal. Tovább pirítjuk, míg szép színt nem kap. Ezután felöntjük fél liter borral, majd 30-40 percig lefedve pároljuk. Ezt követően kerül bele a gomba és a crème fraîche, melyekkel még legalább fél óráig pároljuk, illetve addig, míg kellően puha nem lesz a hús. A végén hozzáadjuk a maradék bort, majd rösztivel vagy párolt zöldségekkel tálaljuk.



Pets-de-nonne de Baume-les-Dames

Ez a pillekönnyű édesség klasszikus francia desszert. A nevét kissé rendhagyó módon az apácák testéből eltávozó fölös gázok után kapta, így inkább nem fordítanánk le. Ezt a verziót konkrétan a Baume-les-Dames városkában élő apácák ihlették, mely a régió egy kis városkája.

Hozzávalók: 300 g liszt, 125 g cukor, 50 g porcukor, 20 cl víz, 10 cl narancsvíz, 4 tojás, 125 g vaj, 1 csipet só
olaj a sütéshez.

Egy közepes méretű edényben olvasszuk fel a vajat a vízzel, a porcukorral és a csipet sóval. Vegyük le a tűzről, majd keverjük hozzá a lisztet, amíg ragacsos tésztát nem kapunk. Adjuk hozzá a tojásokat egyenként, végül a narancsvizet. Keverjük folyamatosan, míg sima nem lesz a tészta. Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőben olajat, körülbelül 175 fokra. Nagy evőkanálnyi tésztákat szaggassunk a forró olajba, majd süssük őket 6 percig. Akkor készül el, ha a szép világos, aranybarna színe van. Az süteményeket kiszedjük, lecsöpögtetjük a fölösleges zsiradékot, majd finomított kristálycukorral meghintve azonmód tálaljuk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lőrincz Zsolt Gasztro

Nemzetek konyhája: Mexikó

Az egész világon ismert és méltán népszerű mexikói konyha nálunk is hódit. A minden utcában két kínai s közte egy olasz mellett megjelentek a mexikói vagy legalábbis tex-mex büfék, éttermek.

Vétek György Gasztro

Nemzetek konyhája: az angol reggeli

Nem tudjuk, ismerik-e a csatorna túl oldalán a „reggelizz úgy,mint egy király" kezdetű magyar bölcselkedést, de hogy megadják a módját napindításnak, az biztos.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Nemzetek konyhája: tőkehal a spájzban

Habár az Ibériai-félsziget atlanti-óceáni partján fekvő országban csaknem annyit süt a nap, mint Spanyolországban, mégsem turistásodott el annyira , mint a nagy szomszéd. Az utóbbi években kezd besorolni a kedveltebb úti célok közé.

Már van, ahol elkezdett havazni

Már van, ahol elkezdett havazni

Pető Iván: Orbán "rendkívül tudatos, erkölcstelen politikus"

Pető Iván: Orbán "rendkívül tudatos, erkölcstelen politikus"

Töltőpisztoly helyett fegyvert fogott egy győri garázda a benzinkúton

Töltőpisztoly helyett fegyvert fogott egy győri garázda a benzinkúton

Miért lesz a kisember egy törvényszegő, korrupt rendszer híve?

Miért lesz a kisember egy törvényszegő, korrupt rendszer híve?

Nemzetek Ligája - Portugáliában lesz a négyes döntő

Nemzetek Ligája - Portugáliában lesz a négyes döntő

Videó: a sofőr, akit nem zavar az avar, és autójával takarítja el ezt

Videó: a sofőr, akit nem zavar az avar, és autójával takarítja el ezt