szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hatezer szakács választotta Eric Fréchont 2009 legjobb francia séfjének. Az elnök, Nicolas Sarkozy kedvenc éttermének, a Le Bristolnak a konyhamestere már mindent elért, ami a szakma és a társadalmi elismerés csúcsa. Az idei, centenáriumi kiadású Michelin étteremkalauz egyetlen új háromcsillagos séfje lett, míg tavaly a Becsületrenddel tüntették ki.

A tekintélyes párizsi gasztronómiai magazin, a Le Chef az idén is megválasztotta az Év Séfjét, vagyis a Chef de l’Année 2009 címre legérdemesebb ízmestert. Sokan úgy érezték, hogy ezúttal a papírforma érvényesült. Ugyanis borítékolták volna akár előre is, hogy a szakma képviselőinek döntő többsége a normandiai származású, 45 éves Eric Fréchont tartja érdemesnek a cím elnyerésére.

Fréchon igazi gasztronómiai szaktekintély.Mesterségét szinte gyerekként kezdte. Az észak-franciaországi Treport tengerparti üdülőhelyről indult életpályája. 14 éves korában, amikor egy kerékpárra vágyott, zöldség- és gyümölcskereskedéssel foglalkozó édesapja azt tanácsolta neki, dolgozzon meg érte. Kezdetben osztrigát nyitogatott a helyi étteremben, majd a tengeri kagylót készítette elő a főzéshez. Lenyűgözte az étterem mozgalmassága, különös atmoszférája, ezért úgy döntött, egy szállodaipari iskolában tanul tovább.

Eric Fréchon. Szaktekintély
© Hotel Bistrol
Kulináris képzettségét hazájában és a szomszédos Spanyolországban fejlesztette tovább neves vendéglátóhelyeken (Taillevent, La Tour d’Argent, Les Ambassadeours, Hotel Byblos Andaluz). Kerek tíz éve áll a Bristol Hotel éttermének élén, a gall nemzeti konyha következetes híve: „Amikor egy kicsit utazgattam a nagyvilágban, valami azt súgta, a francia konyhát meg kell őrizni” – nyilatkozta nemrég. Konyháját ezért főként a hagyományos receptek szerint, valamint a különféle belsőségekből – halféleségeké éppúgy, mint a háziállatoké – készülő ételek jellemzik, de természetesen a klasszikus és modern ízek ötvözése sem idegen tőle.

Az Év Séfje díjat a párizsi Pavillon d’Armenonville-ben rendezett fogadáson ünnepélyes keretek közt adták át szeptember 28-án Eric Fréchonnak. A cím értékét növeli, hogy a szakma képviselőinek titkos szavazása alapján döntik el, kinek ítélik oda. A ma Franciaországban jelentős presztízsértékkel bíró elismerést Francis Luzin, a Le Chef magazin kiadója alapította 1987-ben. Az Év Séfjén kívül más jelentős díjátadásra is sor került a Pavillon d’Armenonville-i rendezvényen: az Év Cukrásza Christelle Brua (Le Pré Catelan étterem), míg az Év Sommelier-je Michele Vetel (Anne de Bretagne étterem) lett.

A kitüntetett Eric Fréchon a patinás, 1925 óta működő Hotel Bristol éttermének mesterséfje. Az előkelő szálloda konyhájának egyik legismertebb vendége maga a francia elnök. Nicolas Sarkozy,aki nemcsak az Élysée-palotához való közelsége miatt részesíti előnyben a három Michelin-csillagos Bristolt. Ha vendégeinek a hagyományos francia ételekkel akar büszkélkedni, rendszeresen Fréchon kulináris remekműveit ízlelteti meg velük. Az elnök és felesége, Carla Bruni egyaránt imádják ezt a luxuséttermet. Sarkozy kedvenc édességét, az olvadós csokoládés desszertet, a csokoládévulkánként is emlegetett moelleux au chocolat-ot mindig a mester, Eric Fréchon készíti el.

Recept
Csoki vulkán (moelleux au chocolat)
© Hotel Bistrol
Hozzávalók hat személyre:

- 250 gramm csokoládé (legalább 55 százalékos kakaótartalommal)
- 175 gramm vaj
- 125 gramm cukor
- 75 gramm liszt
- 5 tojás fehérje

Az elkészítése fél órát igényel. Felolvasztjuk a vajat, hozzátesszük a csokoládédarabokat, s addig forgatjuk, amíg a csokoládé is felolvad. Egy másik edényben a lisztet összekeverjük a cukorral. Ehhez hozzáadjuk a tojás sárgájától egyenként elválasztott s felvert fehérjét. Ezt a keveréket kiegészítjük a megolvasztott csokoládéval és a vajjal. Kivajazunk, illetve lisztezünk hat, 5 cm magas és 7,5 cm átmérőjű sütőformát (hasonlót a muffinsütéshez használthoz), majd beleöntjük az elkészített csokoládés elegyünket. 200 Celsius-fokosra felmelegített sütőben 7 percig sütjük desszertünket, helyesebben addig, amíg csokoládés „kéreg” keletkezik a felületén. A csokivulkánt vaníliafagylalttal vagy karamellamártással kiegészítve is kínálhatjuk.  


     


         














 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!