szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hatezer szakács választotta Eric Fréchont 2009 legjobb francia séfjének. Az elnök, Nicolas Sarkozy kedvenc éttermének, a Le Bristolnak a konyhamestere már mindent elért, ami a szakma és a társadalmi elismerés csúcsa. Az idei, centenáriumi kiadású Michelin étteremkalauz egyetlen új háromcsillagos séfje lett, míg tavaly a Becsületrenddel tüntették ki.

A tekintélyes párizsi gasztronómiai magazin, a Le Chef az idén is megválasztotta az Év Séfjét, vagyis a Chef de l’Année 2009 címre legérdemesebb ízmestert. Sokan úgy érezték, hogy ezúttal a papírforma érvényesült. Ugyanis borítékolták volna akár előre is, hogy a szakma képviselőinek döntő többsége a normandiai származású, 45 éves Eric Fréchont tartja érdemesnek a cím elnyerésére.

Fréchon igazi gasztronómiai szaktekintély.Mesterségét szinte gyerekként kezdte. Az észak-franciaországi Treport tengerparti üdülőhelyről indult életpályája. 14 éves korában, amikor egy kerékpárra vágyott, zöldség- és gyümölcskereskedéssel foglalkozó édesapja azt tanácsolta neki, dolgozzon meg érte. Kezdetben osztrigát nyitogatott a helyi étteremben, majd a tengeri kagylót készítette elő a főzéshez. Lenyűgözte az étterem mozgalmassága, különös atmoszférája, ezért úgy döntött, egy szállodaipari iskolában tanul tovább.

Eric Fréchon. Szaktekintély
© Hotel Bistrol
Kulináris képzettségét hazájában és a szomszédos Spanyolországban fejlesztette tovább neves vendéglátóhelyeken (Taillevent, La Tour d’Argent, Les Ambassadeours, Hotel Byblos Andaluz). Kerek tíz éve áll a Bristol Hotel éttermének élén, a gall nemzeti konyha következetes híve: „Amikor egy kicsit utazgattam a nagyvilágban, valami azt súgta, a francia konyhát meg kell őrizni” – nyilatkozta nemrég. Konyháját ezért főként a hagyományos receptek szerint, valamint a különféle belsőségekből – halféleségeké éppúgy, mint a háziállatoké – készülő ételek jellemzik, de természetesen a klasszikus és modern ízek ötvözése sem idegen tőle.

Az Év Séfje díjat a párizsi Pavillon d’Armenonville-ben rendezett fogadáson ünnepélyes keretek közt adták át szeptember 28-án Eric Fréchonnak. A cím értékét növeli, hogy a szakma képviselőinek titkos szavazása alapján döntik el, kinek ítélik oda. A ma Franciaországban jelentős presztízsértékkel bíró elismerést Francis Luzin, a Le Chef magazin kiadója alapította 1987-ben. Az Év Séfjén kívül más jelentős díjátadásra is sor került a Pavillon d’Armenonville-i rendezvényen: az Év Cukrásza Christelle Brua (Le Pré Catelan étterem), míg az Év Sommelier-je Michele Vetel (Anne de Bretagne étterem) lett.

A kitüntetett Eric Fréchon a patinás, 1925 óta működő Hotel Bristol éttermének mesterséfje. Az előkelő szálloda konyhájának egyik legismertebb vendége maga a francia elnök. Nicolas Sarkozy,aki nemcsak az Élysée-palotához való közelsége miatt részesíti előnyben a három Michelin-csillagos Bristolt. Ha vendégeinek a hagyományos francia ételekkel akar büszkélkedni, rendszeresen Fréchon kulináris remekműveit ízlelteti meg velük. Az elnök és felesége, Carla Bruni egyaránt imádják ezt a luxuséttermet. Sarkozy kedvenc édességét, az olvadós csokoládés desszertet, a csokoládévulkánként is emlegetett moelleux au chocolat-ot mindig a mester, Eric Fréchon készíti el.

Recept
Csoki vulkán (moelleux au chocolat)
© Hotel Bistrol
Hozzávalók hat személyre:

- 250 gramm csokoládé (legalább 55 százalékos kakaótartalommal)
- 175 gramm vaj
- 125 gramm cukor
- 75 gramm liszt
- 5 tojás fehérje

Az elkészítése fél órát igényel. Felolvasztjuk a vajat, hozzátesszük a csokoládédarabokat, s addig forgatjuk, amíg a csokoládé is felolvad. Egy másik edényben a lisztet összekeverjük a cukorral. Ehhez hozzáadjuk a tojás sárgájától egyenként elválasztott s felvert fehérjét. Ezt a keveréket kiegészítjük a megolvasztott csokoládéval és a vajjal. Kivajazunk, illetve lisztezünk hat, 5 cm magas és 7,5 cm átmérőjű sütőformát (hasonlót a muffinsütéshez használthoz), majd beleöntjük az elkészített csokoládés elegyünket. 200 Celsius-fokosra felmelegített sütőben 7 percig sütjük desszertünket, helyesebben addig, amíg csokoládés „kéreg” keletkezik a felületén. A csokivulkánt vaníliafagylalttal vagy karamellamártással kiegészítve is kínálhatjuk.  


     


         














 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rövid póráz kerülhet a Facebookra és a Google-re is az Egyesült Királyságban

Rövid póráz kerülhet a Facebookra és a Google-re is az Egyesült Királyságban

Thürmer Gyula meglátogatta Aljakszandr Lukasenkát

Thürmer Gyula meglátogatta Aljakszandr Lukasenkát

Verseny a koronavírus-vakcinákért: elkezdődött, amitől sokan féltek

Verseny a koronavírus-vakcinákért: elkezdődött, amitől sokan féltek