Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"0744f083-ce71-4e13-b3bc-ae91cc91d045","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag.ingatlan","description":"A halálos áldozatok száma már 1600 felett jár.","shortLead":"A halálos áldozatok száma már 1600 felett jár.","id":"20250329_Elve-kerult-elo-egy-ketgyermekes-anya-a-romok-alol-Mianmarban","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0744f083-ce71-4e13-b3bc-ae91cc91d045.jpg","index":0,"item":"725107a1-0688-4003-840f-304216b08526","keywords":null,"link":"/ingatlan/20250329_Elve-kerult-elo-egy-ketgyermekes-anya-a-romok-alol-Mianmarban","timestamp":"2025. március. 29. 16:46","title":"Harminc óra után élve került elő egy kétgyermekes anya a romok alól Mianmarban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"84165b00-0589-48c9-922a-2adcdc913c33","c_author":"Révész Sándor","category":"360","description":"1925. március 30-án hunyt el korának egyik legnagyobb szellemi kapacitású embere, aki polihisztori tudását arra használta, hogy az okkultizmus és a tudomány párosításával az első világháború utáni, depressziós, kétségbeesett világnak megmutassa az utat a tökéletes élet: iskola, kultúra, gazdaság, medicina, demokrácia, politika felé. Filozófus, író, természettudós, pedagógus, képzőművész, zenetudós, építész, koreográfus, ékszertervező, látnok és vallási vezető – ez mind ő volt.","shortLead":"1925. március 30-án hunyt el korának egyik legnagyobb szellemi kapacitású embere, aki polihisztori tudását arra...","id":"20250330_A-tudomanyos-okkultizmus-profetaja-Rudolf-Steiner-1861-1925","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/84165b00-0589-48c9-922a-2adcdc913c33.jpg","index":0,"item":"f26628eb-9e29-45bb-bc00-ec4d3cb3a36f","keywords":null,"link":"/360/20250330_A-tudomanyos-okkultizmus-profetaja-Rudolf-Steiner-1861-1925","timestamp":"2025. március. 30. 13:30","title":"A tudományos okkultizmus prófétája – 100 éve halt meg Rudolf Steiner, a Waldorf-pedagógia atyja","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b1664960-5826-4a28-aba3-8b905ce2ce7b","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Állítólag köze volt egy tüntetéshez, amin fellógattak egy Erdogant jelképező bábut, és a tudósításait is felhozták ellene. ","shortLead":"Állítólag köze volt egy tüntetéshez, amin fellógattak egy Erdogant jelképező bábut, és a tudósításait is felhozták...","id":"20250329_Terrorizmussal-gyanusitanak-es-orizetbe-vettek-sved-ujsagirot-Torokorszagban","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b1664960-5826-4a28-aba3-8b905ce2ce7b.jpg","index":0,"item":"6265ecd3-0dd7-4779-a8a2-41b1737d13b2","keywords":null,"link":"/vilag/20250329_Terrorizmussal-gyanusitanak-es-orizetbe-vettek-sved-ujsagirot-Torokorszagban","timestamp":"2025. március. 29. 07:35","title":"Terrorizmussal gyanúsítanak és őrizetbe vettek egy svéd újságírót Törökországban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9b93fd74-ddbc-4565-9d2b-7e3ce9630e79","c_author":"MTI","category":"sport","description":"Életének 82. évében elhunyt Bujdosó Ágota olimpiai és a világbajnoki bronzérmes kézilabdázó.","shortLead":"Életének 82. évében elhunyt Bujdosó Ágota olimpiai és a világbajnoki bronzérmes kézilabdázó.","id":"20250330_meghalt-bujdoso-agnes-kezilabdazo","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9b93fd74-ddbc-4565-9d2b-7e3ce9630e79.jpg","index":0,"item":"50d1e8a9-dd1d-4064-af80-4c9e1fb194de","keywords":null,"link":"/sport/20250330_meghalt-bujdoso-agnes-kezilabdazo","timestamp":"2025. március. 30. 16:55","title":"Elhunyt Bujdosó Ágota olimpiai bronzérmes kézilabdázó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"cb314944-9d87-40a0-9845-6eabd2b96b66","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"A Dr. Kildare, a Tövismadarak és a Sógun sztárja 90 éves volt.","shortLead":"A Dr. Kildare, a Tövismadarak és a Sógun sztárja 90 éves volt.","id":"20250330_Meghalt-Richard-Chamberlain","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cb314944-9d87-40a0-9845-6eabd2b96b66.jpg","index":0,"item":"0e2ddae2-35dc-42c5-a74f-7d7e3ac69ea4","keywords":null,"link":"/kultura/20250330_Meghalt-Richard-Chamberlain","timestamp":"2025. március. 30. 15:25","title":"Meghalt Richard Chamberlain","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"339a2886-8860-4891-a8d8-4de0cc852b38","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Vasárnap kora délután ismeretlen személy bombafenyegetésről tett bejelentést a rendőrségnél.","shortLead":"Vasárnap kora délután ismeretlen személy bombafenyegetésről tett bejelentést a rendőrségnél.","id":"20250330_mav-bombariado-fenyegyetes-erd-pusztaszabolcs","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/339a2886-8860-4891-a8d8-4de0cc852b38.jpg","index":0,"item":"d043c8bc-a9ac-4531-9a50-47e2139c1026","keywords":null,"link":"/itthon/20250330_mav-bombariado-fenyegyetes-erd-pusztaszabolcs","timestamp":"2025. március. 30. 16:16","title":"Bombariadó miatt áll a vasúti forgalom Érd és Pusztaszabolcs között","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d2c1eef2-077e-4769-9a0a-1a1e64814db2","c_author":"hvg.hu","category":"kkv","description":"Március végéig pályázhattak volna a vállalkozások, de a határidőt novemberig kitolták.","shortLead":"Március végéig pályázhattak volna a vállalkozások, de a határidőt novemberig kitolták.","id":"20250329_Meghosszabbitjak-az-allami-e-auto-programot","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d2c1eef2-077e-4769-9a0a-1a1e64814db2.jpg","index":0,"item":"002d86ad-5a2b-4291-826c-0067769b2f4e","keywords":null,"link":"/kkv/20250329_Meghosszabbitjak-az-allami-e-auto-programot","timestamp":"2025. március. 29. 10:55","title":"Meghosszabbítják az állami e-autó programot","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"aba16bd6-721b-48f9-8699-ee05778c9a21","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A Tisza Párt elnöke ismét felszólította az államfőt, hogy álljon ki a megtámadott civilek mellett. A miniszterelnöknek is üzent. ","shortLead":"A Tisza Párt elnöke ismét felszólította az államfőt, hogy álljon ki a megtámadott civilek mellett. A miniszterelnöknek...","id":"20250330_magyar-peter-kormend-beszed-ferfi-rendorok-eloallitas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/aba16bd6-721b-48f9-8699-ee05778c9a21.jpg","index":0,"item":"1b0374c5-50e8-4f59-8d1b-633434a94bfc","keywords":null,"link":"/itthon/20250330_magyar-peter-kormend-beszed-ferfi-rendorok-eloallitas","timestamp":"2025. március. 30. 18:29","title":"Rendőrök vezették el a férfit, aki megzavarta Magyar Péter beszédét Körmenden","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Gondolnánk- e, hogy több mint 300 ezer internetes oldalt szentel a világ annak, hogyan panírozzuk, bundázzuk, rántsuk-süssük a halat? Úgy tűnik, ez külön tudománynak számít.
Egy kicsit mi is tallóztunk ezeken az oldalakon, s rájöttünk, hogy amit tökéletes halpanírnak hívnak kis-nagy gasztronómusok, az inkább bunda. De kétségtelen, egyúttal a tökéletes rántott hal titka is a csatornán és az Óperencián túl. Miért ne próbálkozhatnánk mi is?
A kizárólag halas témának szentelt Fish Batter weboldal szerint a tökéletes panír könnyű, ropogós és aranybarna. Na, fel van találva a spanyol viasz, mondhatnák, hiszen ezt idáig is tudtuk. Csakhogy ezt az eredményt nem olyan könnyű elérni, mint ahogyan gondolnánk. Nem mindegy, mi van a panírban, milyen lisztet használunk, és még az sem mindegy, milyen zsiradékba sütjük ki a halat. A Fish Batter esküszik a réteslisztre és a szódavízre! Ezt persze csak akkor akceptálhatjuk, ha hagyományos panír helyett sörtésztába mártogatjuk a halunkat, mint ahogy az angolszász szokás diktálja. Az amerikaiaknál az is gyakori, hogy kukoricapelyhet és készen kapható palacsintatészta keveréket tesznek a panírhoz. Az angolok, akik a legnagyobbnak tartják magukat halsütésben - tekintve nemzeti eledelüket a Fish and Chips-t - esküsznek rá, hogy a sütéshez marha zsiradékot kell használni. Szerintük ez a titka a jó ízű rántott halnak.
Rántott hal sörtésztában (Fish Batter)
1.bp.blogspot.com
Hozzávalók: 250 g jó minőségű rétes liszt kb. 3 dl szóda víz (vagy világos sör) só ízlés szerint egy csipet nátrium-glutamát (ez állítólag teljesen elvarázsolja a panírunkat) személyenként 1-1 bármilyen fehér halfilészelet liszt (a hozzávalókat négy főre számolták, de tetszés szerint arányosíthatunk a hal mennyisége szerint)
Keverjük el a szódát a liszttel, de kis adagokban adjuk hozzá a vizet, hogy nehogy túl hígítsuk. A jó panír zabkása állagú, és nem baj ha egy kicsit csomós, nem kell túl sokáig keverni, mert akkor nagyon összeáll. Adjuk hozzá, a sót meg a nátrium-glutamátot, és hagyjuk állni a panírt egy-két órán át a hűtőben. Melegítsük fel az olajsütőt 170 fokra. Sózzuk be a haldarabokat, és hempergessük őket a lisztbe. A lisztet tetszés szerint ízesíthetjük fűszerekkel is. Miután beliszteztük a halat, mártsuk a darabokat a panírba és gyengéden engedjük bele a forró olajba, ne pottyantsuk, mert akkor a hal odaragadhat a fritőzkosár aljára még mielőtt megpirulna a panír. Ha serpenyőbe sütünk, akkor pár perc után (ez a halfilé vastagságától függ) fordítsuk meg a darabokat az olajban, de csak akkor emeljük ki őket, amikor a panír már aranybarna. Tegyük a nedvszívó konyhai törlőkendőre, hogy a felesleges olaj lecsöpöghessen. Ha több adagot sütünk, a halakat úgy tarthatjuk frissen, hogy előmelegítjük a sütőt 100 fokra és alufóliával kibélelt grillrácsra fektetjük a kisütött darabokat. Ha netán mégis összeesne az első adag halunk panírja, a tálalás előtt dobjuk vissza a forró olajba, az felfrissíti azt (ezt a technika, az úgynevezett kétszer sütés a sült krumplival is eljátszható).
Tipp! Ha véletlenül „kilyukad ” a panírunk, akkor fordítsuk a halat a sérült oldallal felfele az olajban, majd csöpögtessünk rá néhány kiskanál friss panírt, ezután fordítsuk lefele és süssük még egy kicsit.
Most pedig nézzük a különleges panír variációkat.
[[ Oldaltörés (Különleges panírok) ]]
Jamie Oliver sörtésztája
130 g liszt 1 pohár világos sör 2 tojás fehérje só
Jamie sima lisztet és sört használ, de hogy a panír könnyű legyen két enyhén habbá vert tojásfehérjét forgat a panírba. Az angol sztárszakács szerint az olaj 180 fokosan jó, és legyen mindig annyi, hogy a hal elmerüljön benne.
Kefires halbunda
3 dl kefír vagy író 3 tojás felverve Tabasco szósz ízlés szerint Worcestershire szósz ízlés szerint egy csipet fokhagymás só bors rétesliszt
Keverjük simára az összes hozzávalót (kivéve a lisztet), majd előbb forgassuk bele a tojásos masszába a halat, aztán a lisztbe, és süssük arany barnára. Az olaj ne legyen túl forró, mert ez a panír könnyen megég.
Kukoricapelyhes halpanír
260 g liszt 2 evőkanál citrom lé 1 közepes hagyma lereszelve 1 evőkanál petrezselyem 1 teáskanál hagymás só 2 marék kukorica pehely összetörve 1-2 doboz sör
Keverjük össze a hozzávalókat, amíg sűrű palacsinta tésztához hasonló masszát kapunk, forgassuk bele a halat, és már süthetjük is.
Heston Blumenthal hala vodkás pongyolában
200g liszt 200g rizs liszt 1 teáskanál sütőpor 1 evőkanál méz 300ml vodka 300ml világos sör 2-3 liter olaj 4 nagyobb, 2–3cm vastag halfilé (Blumenthal szerint a legjobb a rombusz hal) só és frissen őrölt bors
Keverjük össze a lisztet a sütőport, a vodkát és a mézet. Majd adjuk hozzá a sört is. Az nem baj, ha a keverék egy kicsit csomós lesz, de fontos, hogy a sört csak akkor bontsuk ki, mielőtt a panírhoz keverjük, hogy minél több levegőbuborék maradjon a panírba. A keveréket ezután öntsük egy habszifonba, és engedjünk bele három patront. Tegyük a szifont a hűtőbe legalább fél órára.
Hevítsük fel az olajat 220 fokra. Sózzuk be a haldarabokat, majd forgassuk rizslisztbe őket. Fújjunk ki egy kis panírt a habszifonból (de csak annyit, amennyi az egyes haldarabokhoz elég), és mártsuk bele a szeletet, majd a vékonyabbik felénél fogva tegyük az olajba. Ahogy a hal sül, locsoljunk mind a két oldalára még a panírból, mert ettől még ropogósabb lesz. Süssük a szeleteket mindaddig, amíg a panír aranybarna színt nem kap. Amint látjuk ötletekben nincs hiány, ha arról van szó, kinek, mi a tökéletes…
A karácsonyi asztalra kerülő ételek legtöbbjének szimbolikus üzenete volt: így mákos tésztát enni jó házasságot, hüvelyeseket gazdagságot és jó termést jelentett. A közösen elfogyasztott alma a család összetartozását, a mézzel elkészített fokhagyma pedig a jövő évi egészséget szolgálta. De mit eszünk ma, és mi a szokás a nagyvilágban?
Ki merjük jelenteni egy ennyire fontos kérdésben, hogy zsebünkben a bölcsek köve, ismerjük a tökéletes halászlé elkészítésének titkát? Hiszen csak a hagyományosnak tekinthető halászlé is eleve kétféle módon készülhet, s mindkettő végeredménye összetéveszthetetlenül jellemző a magyar konyhára.