Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"e3fa0cf4-1ea1-4f4d-8bd7-bf42a89f3d94","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"kultura","description":"Rövid üzenetben köszönte meg a szombati életműkoncertet a rajongóinak a 80 éves Földes László (Hobo).","shortLead":"Rövid üzenetben köszönte meg a szombati életműkoncertet a rajongóinak a 80 éves Földes László (Hobo).","id":"20250217_Hobo-Meg-nem-tertem-magamhoz","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e3fa0cf4-1ea1-4f4d-8bd7-bf42a89f3d94.jpg","index":0,"item":"a9a4e236-60b9-4a34-9fc6-0f693de2cbdb","keywords":null,"link":"/kultura/20250217_Hobo-Meg-nem-tertem-magamhoz","timestamp":"2025. február. 17. 08:47","title":"Hobo: „Még nem tértem magamhoz”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"269d0fe3-eafe-48ca-bf37-6ccefc67a346","c_author":"Kovács István","category":"360","description":"Ismét bevándorlókkal telik meg Guantánamo Donald Trump szándékai szerint. A kilencvenes években a haiti menekültek már megtapasztalhatták, milyen az amerikai vendégszeretet Kubában, a 2001-es terrortámadás után oda gyűjtött muszlimok közül páran még mindig ott vannak.","shortLead":"Ismét bevándorlókkal telik meg Guantánamo Donald Trump szándékai szerint. A kilencvenes években a haiti menekültek már...","id":"20250217_trump-guantanamo-ujratoltve-bevandorlok-borton-egyesult-allamok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/269d0fe3-eafe-48ca-bf37-6ccefc67a346.jpg","index":0,"item":"1e53fa0b-72b9-4acb-8516-0d84dab0f054","keywords":null,"link":"/360/20250217_trump-guantanamo-ujratoltve-bevandorlok-borton-egyesult-allamok","timestamp":"2025. február. 17. 18:30","title":"„Legális fekete lyuk” – a bevándorlók poklává teszi Trump Guantánamót","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b4227717-ca0c-46fc-8e6a-6fb183de2144","c_author":"Fülöp István","category":"gazdasag","description":"Egyre több német vállalat viszi külföldre a működését, jelentősen csökken a legnagyobb cégek értéke és termelékenysége is Németországban.","shortLead":"Egyre több német vállalat viszi külföldre a működését, jelentősen csökken a legnagyobb cégek értéke és termelékenysége...","id":"20250218_Valsagban-a-nemet-ipar-negyedmillio-munkahely-megszunt","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b4227717-ca0c-46fc-8e6a-6fb183de2144.jpg","index":0,"item":"e5c639fc-313e-43a0-b042-e9c75d9a6cb5","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250218_Valsagban-a-nemet-ipar-negyedmillio-munkahely-megszunt","timestamp":"2025. február. 18. 13:09","title":"Körülnéztek a német gazdaságban, és nagyon nem tetszett a szakértőknek, amit találtak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5eed5bed-ac1e-416c-835f-d67e3c26fa77","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Nagy Kriszta Tereskova festőművész jótékonysági céllal árverezi el az egyik képét, de a titkos vágya az, hogy az ország leggazdagabb embere vegye meg azt.","shortLead":"Nagy Kriszta Tereskova festőművész jótékonysági céllal árverezi el az egyik képét, de a titkos vágya az, hogy az ország...","id":"20250218_nagy-kriszta-tereskova-arveres-ivanyi-gabor-met","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5eed5bed-ac1e-416c-835f-d67e3c26fa77.jpg","index":0,"item":"d5bee873-d722-485d-8209-6dda8a297ac7","keywords":null,"link":"/elet/20250218_nagy-kriszta-tereskova-arveres-ivanyi-gabor-met","timestamp":"2025. február. 18. 14:57","title":"Nagy Kriszta Tereskova: Mészáros Lőrinc, az isten szerelmére, kérem, tegyen ajánlatot","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"284662c0-4ccb-4b4b-91af-88003664ffac","c_author":"Gyükeri Mercédesz","category":"360","description":"Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?","shortLead":"Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin...","id":"20250217_margarin-ipari-elelmiszer-otthon-vaj-olaj-faggyu-unilever","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/284662c0-4ccb-4b4b-91af-88003664ffac.jpg","index":0,"item":"db4fcb13-df12-4c81-a454-c500c310b139","keywords":null,"link":"/360/20250217_margarin-ipari-elelmiszer-otthon-vaj-olaj-faggyu-unilever","timestamp":"2025. február. 17. 19:30","title":"Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ccacfa0b-d83b-4cb5-aa87-3921c3de2e41","c_author":"hvg360","category":"360","description":"Az orbáni példát igyekszik követni Steven Levitsky és Lucan Way szerint Donald Trump. ","shortLead":"Az orbáni példát igyekszik követni Steven Levitsky és Lucan Way szerint Donald Trump. ","id":"20250217_foreign-affair-szemle-trump-orban","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ccacfa0b-d83b-4cb5-aa87-3921c3de2e41.jpg","index":0,"item":"c99f6aa1-cec9-459a-937e-87d81c9641ff","keywords":null,"link":"/360/20250217_foreign-affair-szemle-trump-orban","timestamp":"2025. február. 17. 07:30","title":"Foreign Affairs: Versengő autokrácia válthatja a demokráciát az Egyesült Államokban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"64a00a49-e067-4217-853d-b5f509550257","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A hatótávolsága 300 kilométer egy feltöltéssel. ","shortLead":"A hatótávolsága 300 kilométer egy feltöltéssel. ","id":"20250217_uj-magyar-villanybusz-ingyen-lehet-utazni-rajta","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/64a00a49-e067-4217-853d-b5f509550257.jpg","index":0,"item":"50499ba7-35d5-4b88-bbbe-ee954243e024","keywords":null,"link":"/cegauto/20250217_uj-magyar-villanybusz-ingyen-lehet-utazni-rajta","timestamp":"2025. február. 17. 11:18","title":"Forgalomba állt egy új magyar villanybusz, ingyen lehet utazni rajta","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e0581bb9-7f0f-459f-af02-7c9969fd7d23","c_author":"Horn Andrea","category":"sport","description":"A végső döntést a közgyűlés hozza meg, de az a Magyar Ökölvívó Szakszövetség szerint már csak formalitás. ","shortLead":"A végső döntést a közgyűlés hozza meg, de az a Magyar Ökölvívó Szakszövetség szerint már csak formalitás. ","id":"20250218_magyar-okolvivo-szakszovetseg-world-boxing-bokszvilagszervezet-iba-kovacs-koko-istvan","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e0581bb9-7f0f-459f-af02-7c9969fd7d23.jpg","index":0,"item":"bcf97ec0-6959-4c81-b650-06f96b08bb91","keywords":null,"link":"/sport/20250218_magyar-okolvivo-szakszovetseg-world-boxing-bokszvilagszervezet-iba-kovacs-koko-istvan","timestamp":"2025. február. 18. 17:34","title":"Elfogadta a magyarok csatlakozási kérelmét az új bokszszövetség","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Gondolnánk- e, hogy több mint 300 ezer internetes oldalt szentel a világ annak, hogyan panírozzuk, bundázzuk, rántsuk-süssük a halat? Úgy tűnik, ez külön tudománynak számít.
Egy kicsit mi is tallóztunk ezeken az oldalakon, s rájöttünk, hogy amit tökéletes halpanírnak hívnak kis-nagy gasztronómusok, az inkább bunda. De kétségtelen, egyúttal a tökéletes rántott hal titka is a csatornán és az Óperencián túl. Miért ne próbálkozhatnánk mi is?
A kizárólag halas témának szentelt Fish Batter weboldal szerint a tökéletes panír könnyű, ropogós és aranybarna. Na, fel van találva a spanyol viasz, mondhatnák, hiszen ezt idáig is tudtuk. Csakhogy ezt az eredményt nem olyan könnyű elérni, mint ahogyan gondolnánk. Nem mindegy, mi van a panírban, milyen lisztet használunk, és még az sem mindegy, milyen zsiradékba sütjük ki a halat. A Fish Batter esküszik a réteslisztre és a szódavízre! Ezt persze csak akkor akceptálhatjuk, ha hagyományos panír helyett sörtésztába mártogatjuk a halunkat, mint ahogy az angolszász szokás diktálja. Az amerikaiaknál az is gyakori, hogy kukoricapelyhet és készen kapható palacsintatészta keveréket tesznek a panírhoz. Az angolok, akik a legnagyobbnak tartják magukat halsütésben - tekintve nemzeti eledelüket a Fish and Chips-t - esküsznek rá, hogy a sütéshez marha zsiradékot kell használni. Szerintük ez a titka a jó ízű rántott halnak.
Rántott hal sörtésztában (Fish Batter)
1.bp.blogspot.com
Hozzávalók: 250 g jó minőségű rétes liszt kb. 3 dl szóda víz (vagy világos sör) só ízlés szerint egy csipet nátrium-glutamát (ez állítólag teljesen elvarázsolja a panírunkat) személyenként 1-1 bármilyen fehér halfilészelet liszt (a hozzávalókat négy főre számolták, de tetszés szerint arányosíthatunk a hal mennyisége szerint)
Keverjük el a szódát a liszttel, de kis adagokban adjuk hozzá a vizet, hogy nehogy túl hígítsuk. A jó panír zabkása állagú, és nem baj ha egy kicsit csomós, nem kell túl sokáig keverni, mert akkor nagyon összeáll. Adjuk hozzá, a sót meg a nátrium-glutamátot, és hagyjuk állni a panírt egy-két órán át a hűtőben. Melegítsük fel az olajsütőt 170 fokra. Sózzuk be a haldarabokat, és hempergessük őket a lisztbe. A lisztet tetszés szerint ízesíthetjük fűszerekkel is. Miután beliszteztük a halat, mártsuk a darabokat a panírba és gyengéden engedjük bele a forró olajba, ne pottyantsuk, mert akkor a hal odaragadhat a fritőzkosár aljára még mielőtt megpirulna a panír. Ha serpenyőbe sütünk, akkor pár perc után (ez a halfilé vastagságától függ) fordítsuk meg a darabokat az olajban, de csak akkor emeljük ki őket, amikor a panír már aranybarna. Tegyük a nedvszívó konyhai törlőkendőre, hogy a felesleges olaj lecsöpöghessen. Ha több adagot sütünk, a halakat úgy tarthatjuk frissen, hogy előmelegítjük a sütőt 100 fokra és alufóliával kibélelt grillrácsra fektetjük a kisütött darabokat. Ha netán mégis összeesne az első adag halunk panírja, a tálalás előtt dobjuk vissza a forró olajba, az felfrissíti azt (ezt a technika, az úgynevezett kétszer sütés a sült krumplival is eljátszható).
Tipp! Ha véletlenül „kilyukad ” a panírunk, akkor fordítsuk a halat a sérült oldallal felfele az olajban, majd csöpögtessünk rá néhány kiskanál friss panírt, ezután fordítsuk lefele és süssük még egy kicsit.
Most pedig nézzük a különleges panír variációkat.
[[ Oldaltörés (Különleges panírok) ]]
Jamie Oliver sörtésztája
130 g liszt 1 pohár világos sör 2 tojás fehérje só
Jamie sima lisztet és sört használ, de hogy a panír könnyű legyen két enyhén habbá vert tojásfehérjét forgat a panírba. Az angol sztárszakács szerint az olaj 180 fokosan jó, és legyen mindig annyi, hogy a hal elmerüljön benne.
Kefires halbunda
3 dl kefír vagy író 3 tojás felverve Tabasco szósz ízlés szerint Worcestershire szósz ízlés szerint egy csipet fokhagymás só bors rétesliszt
Keverjük simára az összes hozzávalót (kivéve a lisztet), majd előbb forgassuk bele a tojásos masszába a halat, aztán a lisztbe, és süssük arany barnára. Az olaj ne legyen túl forró, mert ez a panír könnyen megég.
Kukoricapelyhes halpanír
260 g liszt 2 evőkanál citrom lé 1 közepes hagyma lereszelve 1 evőkanál petrezselyem 1 teáskanál hagymás só 2 marék kukorica pehely összetörve 1-2 doboz sör
Keverjük össze a hozzávalókat, amíg sűrű palacsinta tésztához hasonló masszát kapunk, forgassuk bele a halat, és már süthetjük is.
Heston Blumenthal hala vodkás pongyolában
200g liszt 200g rizs liszt 1 teáskanál sütőpor 1 evőkanál méz 300ml vodka 300ml világos sör 2-3 liter olaj 4 nagyobb, 2–3cm vastag halfilé (Blumenthal szerint a legjobb a rombusz hal) só és frissen őrölt bors
Keverjük össze a lisztet a sütőport, a vodkát és a mézet. Majd adjuk hozzá a sört is. Az nem baj, ha a keverék egy kicsit csomós lesz, de fontos, hogy a sört csak akkor bontsuk ki, mielőtt a panírhoz keverjük, hogy minél több levegőbuborék maradjon a panírba. A keveréket ezután öntsük egy habszifonba, és engedjünk bele három patront. Tegyük a szifont a hűtőbe legalább fél órára.
Hevítsük fel az olajat 220 fokra. Sózzuk be a haldarabokat, majd forgassuk rizslisztbe őket. Fújjunk ki egy kis panírt a habszifonból (de csak annyit, amennyi az egyes haldarabokhoz elég), és mártsuk bele a szeletet, majd a vékonyabbik felénél fogva tegyük az olajba. Ahogy a hal sül, locsoljunk mind a két oldalára még a panírból, mert ettől még ropogósabb lesz. Süssük a szeleteket mindaddig, amíg a panír aranybarna színt nem kap. Amint látjuk ötletekben nincs hiány, ha arról van szó, kinek, mi a tökéletes…
A karácsonyi asztalra kerülő ételek legtöbbjének szimbolikus üzenete volt: így mákos tésztát enni jó házasságot, hüvelyeseket gazdagságot és jó termést jelentett. A közösen elfogyasztott alma a család összetartozását, a mézzel elkészített fokhagyma pedig a jövő évi egészséget szolgálta. De mit eszünk ma, és mi a szokás a nagyvilágban?
Ki merjük jelenteni egy ennyire fontos kérdésben, hogy zsebünkben a bölcsek köve, ismerjük a tökéletes halászlé elkészítésének titkát? Hiszen csak a hagyományosnak tekinthető halászlé is eleve kétféle módon készülhet, s mindkettő végeredménye összetéveszthetetlenül jellemző a magyar konyhára.