szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az igaz, hogy az elmúlt években sem hiába kerestünk kaviárt az üzletek polcain, de azokat a bizonyos igazi, orosz gyöngyszemeket aligha találtuk.

Kilenc év után – 2002-ben halászati tilalmat rendeltek el a tokhalra a Kaszpi-tengeren és a Volgán – most először exportál Oroszország fekete kaviárt az Európai Unióba. Az illetékes halászati hatóság 150 kilogramm kivitelét engedélyezte az országból. Valószínűleg csak egy szűk, kiváltságos vásárlói kör pezsgős vacsoráinak fényét emelheti majd az originális ínyencség, olyan kicsi ez a mennyiség. Mondhatnánk, csekély e kéj, ahhoz képest, hogy a világ 350 tonnát képes felemészteni kaviárból egy évben.

A tokhal ikrájának piaci ára a kontinensen jelenleg 5 ezer dollár körül mozog. A szakértők szerint az olaj és az alumínium után ez hozhatja a legtöbb pénzt a nagy orosz konyhára, ha felújítják az exportot. Amire van esély, mert a kihalástól féltett tokhal fajtát a hagyományos folyami élőhelyeken nagy mennyiségben kezdték újratelepíteni az elmúlt években. A most piacra került ikra még a halneveldékből került ki.

/ Forrás: MTI /

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!