szerző:
Krisztina O'Brien
Tetszett a cikk?

New York a nagy kohó, az amerikai álom megtestesítője, amelyről hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy csak csupa csillogás. Ráadásul a világ talán egyetlen olyan városa, ahol egy kiadós séta alatt végig kóstolhatjuk a világ legtöbb konyháját. Szinte minden második portál egy étteremé, a közte lévő kapualjban étkezde, előtte-utána utcai büfé, de legalábbis egy sarki hot-dog árus.

Hogy a csótány és az egérürülék be van tervezve a menükbe, azt nem tartjuk valószínűnek. Holott könnyen előfordulhat, hogy ezek is megfordulnak a tányérunkon. A The Huffington Post és az amNew York napilap nyomán nézzünk körül, a Nagy Alma mely kerületeiben vannak a legkoszosabb konyhák.

Kényes, de kikerülhetetlen kérdés egy olyan városban, ahol ennyi vendéglátóhely van. S ahol elvileg nem lehet a rendszerben hiba, mert mindössze egyetlen mézbe ragadt csótányláb elég ahhoz, hogy a média is ráragadjon a témára. Ha jól bele gondolunk, ez teljesen érthető. Hiszen New York az a hely is, ahol az emberek már rég elfelejtettek főzni, viszont igen fejlett a kulináris kultúra. Itt mindenki házon kívül eszik, s hogy mit, arra nagyon finnyás a nép. A kerületek éppen ezért versengenek a különböző címekért:,főleg azért,hogy vajon melyik irányítószám a legjobb? De könnyen megkaphatják a legrosszabb, leghangosabb, legkoszosabb "minősitést" is. Felmérések garmada készül minden évben.

cdn.newsday.com

Az amNewYork és az egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint, a „Pfuj” medál (lásd a fotót) egyértelműen a 10 026 irányító szám alá tartozó nyugat-harlemi, Morningside Heights kerületnek jutott, ahol több mint a konyhák 20 százaléka a C osztályt (a legalacsonyabb minősítés) vagy az „Osztályzat Függőben” jelzést kapta. A Morningside Heights-et szorosan követi a 10 006 irányítószám alatt lévő Battery Park, amely a második legkoszosabb konyhájú negyed Manhattanban. Itt az éttermek 13 százalékával volt valami komolyabb higiéniás probléma. Ez annál is furcsább, mert felkapott környéknek számít, és rengeteg turista fordul meg errefelé.

A C-osztály, mint a legalacsonyabb besorolás, azt jelenti, hogy a vendéglátóegység még nyitva tarthat. A minősítést pedig olyan tényezők befolyásolják – a vendégtér tisztasága mellett – mint a csótányok, patkányok és egyéb rovarok jelenléte a színfalak mögött, koszos konyhaeszközök, az étel nem megfelelő tárolása. Ha valamilyen – ezekkel a tényezőkkel kapcsolatos – higiéniai szabálysértés történik, akkor az osztályzat függőbe kerül, mindaddig, amíg nem teszik tisztába magukat.

Az amerikai Egészségügyi Minisztérium tavaly júliusban vezette be az egységes, alfabetikus (A, B, C osztály) besorolást, a vendéglátó-helyiségek közegészségügyi minősítésére. Az amNY napilap értesülései szerint Manhattan 24 ezer étkezdéjéből több mint 10 ezret vizsgáltak már át az új minősítés szerint. Az eddigi statisztikák azt mutatják, hogy egyetlen kerület sem lehet mentes a kritika alól, legyen az akármilyen előkelő. Manhattan minden részére vonatkozik, hogy – átlagos viszonylatban – a vendéglátóhelyek 8 százalékával valamilyen komolyabb higiéniai probléma akadt.

Andrew Rigie a New York State Restaurant Association egyik tagja szerint „az új szabályzat készületlenül érte az étterem-tulajdonosokat, ezért szükség lenne néhány felkészítő tanfolyamra.” Az nem világos hogy miről szólnának az órák, hiszen aki nem ismeri a higiéniai szabályokat annak nem szabadna éttermet nyitnia, és ha egy étterem betartja az előírásokat és tiszta, akkor pedig úgyis megfelel minden minősítésnek – még ennek az újnak is.

Az is érdekes, hogy a vendégektől vegyes reakció érkezett a besorolással kapcsolatban. A amNY szerint a harlemi Le Baobab, szenegáli étterem komoly gondokkal küzd mióta „az osztályzat függőben” jelzés kikerült az étterem falára (az egerek miatt). Karl Williams, a Society kávézó tulajdonosa viszont semmi változást nem észlel, és a vendégek sem kérdezgetik a lerobbant hűtőgépéről (amelyet azonnal kicseréltek). „A közegészségügyieknek igaza van – mondja Williams –, most már csak azt kell kitalálnunk, hogy hogyan tartsuk be az előírásokat és hogyan tartsunk rendet, nem csak alkalmanként, hanem állandóan.”

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gasztro

Szex és New York a pohárban

Állítólag a májusi bemutató óta ismét Szex és New York lázban ég a világ. A négy híres világvárosi barátnő történetének folytatása új koktélt is ihletett.

MTI Plázs

Betiltanák a sót New York éttermeiben

Szokatlan javaslatot terjesztettek be az amerikai New York állam törvényhozásában: teljes tilalmat rendelnének el a só használatára az éttermekben.

hvg.hu Gasztro

M-mel New York-ban: egy ételkritikus mindennapjai

Közismert, hogy a Michelin-kalauz a séfek és étterem-tulajdonosok szentsége. Egy Michelin-csillag (pláne a maximum három) a legnagyobb szakmai elismerés, a kalauzba való bekerülés pedig óriási reklám.