szerző:
MR1-Kossuth Rádió
Tetszett a cikk?

Gyenesdiáson a közeljövőben nyílik egy halpiac, az első a maga nemében a Balaton partján.

Már nemcsak a külföldi, hanem a hazai turisták is elsősorban a minőségi élelmiszereket keresik a Balaton környékén is, sokan meglepődnek viszont azon, hogy egyetlen halpiac sincs a térségben, és alig találni őstermelői vagy biopiacokat – derül ki a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. elemzéséből.

A felmérés szerint a szállodákban lakó és éttermekben étkező vendégek is szívesen fogyasztanának friss, helyi termesztésű gyümölcsöt, illetve zöldséget – mondta Horváth Orsolya, az önkormányzati alapítású turisztikai szervezet ügyvezető igazgatója az MR1-Kossuth Rádióban. Mint mondta, nagy igény van helyi termékekre, és nemcsak élelmiszerre, hanem általában a helyi kézművesek által előállított árucikkekre.

Gyenesdiáson a közeljövőben nyílik egy halpiac, az első a maga nemében a Balaton partján. A piacon lesz még sajtház, húsház, és lehet majd kapni zöldséget, gyümölcsöt, frissensülteket, és lesz például keszegfesztivál is – mondta Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere. Hozzátette: igazi áttörés, hogy a Balaton partján lehet majd balatoni halat is kapni. A piacra a turisztikai egyesület nyert pályázati forrást.

A kezdeményezés a helyi kereskedőknek is tetszett: ötvenen-hatvanan jelentkeztek az elárusítói helyekre és a pavilonokra.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!