szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„A jó szakács egy kicsit költő, egy kicsit illuzionista, egy kicsit karmester, azaz a pillanatok művésze” – vallotta Mózes Péter, aki sosem akart más lenni, mint szakács, annak ellenére, hogy családjából soha senki nem művelte ezt a szakmát. Szeptember 20-án, 57 évesen hunyt el.

A szakmabeliek csak így emlegették: Mópi, a devil, azaz Mópi, a konyha ördöge. Tudtuk, hogy beteg, de hogy nem köti fel többé a kötényt, nem dörög hangja egy konyhán sem, és nem harcol már tovább a „tisztességes és vendégcentrikus vendéglátás klasszikus értékeinek megőrzéséért”, nehezen hihető.

A hivatalos életút 1971-ben, a szakmunkásképző elvégzésével kezdődött. Tanulóéveit az egykori budapesti Sport Szállóban töltötte, majd fiatal szakácsként több étteremben megfordult.1988-ban a mestervizsga letétele után a budavári Fortuna étterem konyhafőnöke lett. 1997-től öt esztendőn át a belvárosi Kárpátia étterem konyháját vitte, amelyet azokban az években így fémjeleztek: „a hely, ahol csak egy királyt ismernek, kinek vendég a neve.”

HVG

Pár évig szakmai tanácsadóként működött, mielőtt 2006-ban átvette a Hotel Astoria Mirror éttermét, ahol a klasszikusan elegáns környezetben a modern magyar konyha specialitásait ötvözte a kelet-nyugati ízvilággal. 2010-ben innen vonult vissza megromlott egészségi állapota miatt.

2004-ben egyik alapítója volt az ÉTREND Magyar Konyhafőnökök Egyesületének, amelyet 2006-2008 között elnökként irányított.

Álljon itt emlékére az egykori HVG a la carte étteremkalauzból két idézet:

„A sörözőben jellegzetes sörkorcsolyák, zónaételek, melegkonyhás házi tészták, az étteremben pazar választék a polgári magyar és az erdélyi konyha jellegével. A konyhafőnők, Mózes Péter – alias Mópi-ördögi gyorsasággal és ügyességgel képes a választék megújítására.” (Kárpátia étterem, 40 pont – a tesztelést 1999 .július 15-én zártuk, akkor a 200 tesztelt étteremből fél száz nem érte el a maximálisan kiadható 50 pontból a felső tízes sávot.)

„A konyhán legújabb korunk ördögien ügyes, ötletes séfje, Mózes Péter – Mópi – az úr. Tucatjával az erdélyi és magyar fogások, s mellettük elképesztő gazdagságban minden, ami a mai, modern nemzetközi trendből átjöhet. Egyebek mellett nem kis gyönyörűséget szerzett a füstölt lazac sárgadinnyével, padlizsánkrémmel, a grillezett galambmell mogyorómártással, a gyömbéres csirkecomb, az almás-zelleres gyöngytyúk java kefirrel.” (Kárpátia étterem, 46 pont – a tesztelést 2002 júniusában zártuk, az elérhető maximális pontszám 50 volt, amelyet a közel 300 tesztelt hazai vendéglátóhelyből akkor csak egy ért el, és a 45 pont feletti élmezőnybe is csak 33 fért be.)

Mózes Péter rovatunkban 2009.januárjában volt a hónap séfje.Akkor egy régi álmáról beszélt.Egy pultról,amit körbeülnek a vendégek,és ő wokban,serpenyőben mindent frissen süt-főz nekik,beszélget és kóstoltat."Úgy gondolom,ma már a séf része az étteremnek"-mondta búcsúzoul az interjúban.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!