szerző:
T. S.

A szegényekkel sorsközösséget vállaló, a fogyasztói társadalmat pazarlásért bíráló madridi civilszervezet aktivistái éppen kukáznak, hogy estére többfogásos vacsora készüljön a hulladék élelmiszerekből.

Az El Invernadero (szó szerint üvegházat, téli legelőt jelent – a szerk.) nevű közösség meghívója egy hulladékvacsorára szól a Lavapiés kerületbe. A spanyol főváros egykor zsidók lakta központi kerülete, ma diplomáciai negyed, de sok épületében házfoglaló fiatalok élnek és különböző szociális szervezetek működnek.

Az El Invernadero tagjai hulladékélelmiszerekből készült komplett, többfogásos vacsorára invitálják a velük szolidáris, bátor vendégeket. A vacsorára valót három, gerillaakcióra szervezett csoport szedi össze. Főként szupermarketek, piacok és különböző boltok szeméttárolóiban, konténereiben kukáznak.

Kukából származó alapanyagból készül vacsora
©

A megszerzett áruk főzhetőségét-süthetőségét és fogyasztásra alkalmasságát egy női „szakértő bizottság” – gyakorló háziasszonyok, nagymamák, anyák – dönti el, a közös vacsora elkészítéséig hűtőben tartva az alapanyagokat. Az akcióval a fogyasztói társadalom élelmiszerpazarlása ellen tiltakoznak, vagyis az ellen, hogy ne kerüljenek a szemétbe még fogyasztásra alkalmas alapanyagok, áruk. Lejárat előtti, vagy éppen lejárt élelmiszerekről van szó, amit nem tudtak értékesíteni az üzletek határidőn belül.

A kukázó gerillaakciók nem kockázatmentesek, mivel a madridi önkormányzat köztisztasági rendelkezései szerint 750 euróra (kb. 225 ezer forint) büntetik meg azokat, akiket rajta kapnak. Úgy tűnik, nemcsak nálunk gondolják azt a hatóságok, hogy valaki azért turkál a szemétben, mert nincs mire költenie a pénzét, és úri passzióból főzne levest kidobott zöldségből.

Az El Invernadero mostani, több száz emberes vacsorája markáns társadalomkritika az eltúlzott fogyasztóvédelemmel szemben is. Mi mindenesetre szívesen asztalhoz ültünk volna a madridi Doctor Fourquet utca 20-22. szám alatt.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Videón az elmúlt évek egyik legdurvább formula autós versenybalesete

Videón az elmúlt évek egyik legdurvább formula autós versenybalesete

Manfred Weber nem lesz CSU elnök

Manfred Weber nem lesz CSU elnök

2019-től máshogy mérjük a kilogrammot, most a másodperc átalakítása következik

2019-től máshogy mérjük a kilogrammot, most a másodperc átalakítása következik

Út az X-Faktor döntőjéig - mi történik a háttérben? (videó)

Út az X-Faktor döntőjéig - mi történik a háttérben? (videó)

A Veszprém győzelme olyan, "mint egy nagy tábla csoki"

A Veszprém győzelme olyan, "mint egy nagy tábla csoki"

Sokat tudó óra fél áron, és még telefonálni is lehet vele – túl szép, hogy igaz legyen?

Sokat tudó óra fél áron, és még telefonálni is lehet vele – túl szép, hogy igaz legyen?