szerző:
hvg.hu

Kétévente megrendezett nagy presztízsű verseny a Bocuse d’Or, amelyet 1987-ben indított el a legendás séfpápa, Paul Bocuse. A gasztronómia világbajnokságon Magyarországot első ízben Széll Tamás, az Onyx étterem fiatal séfje képviseli Lyonban.

Alig több mint egy hét múlva 24 nemzet csapata, köztük 13 európai ország versenyzői mérik össze tudásukat a világ első számú szakácsversenyén január 30-án Lyonban. Széll Tamásnak az európai döntő 9. helyezettjeként ugyanaz a feladata, mint a többi versengő séfnek: a legjobb gasztronómiai képességeiket és kreativitásukat kell bevetniük, hogy a legfeljebb 5,5 óra alatt elkészített hús és hal menüjükkel lenyűgözzék a nemzetközi zsűrit.

Széll Tamás táljának koncepcióját, a versenyfogásokat a világhírű magyar játék, a Rubik kocka ihlette. A Rubik kockára épülő koncepció Széll Tamás alapötlete, hiszen néhány éve már készített egy ételekből összerakott  kockát, majd, mint lelkes fotós, meg is örökítette.

A bűvös kocka és az ételek között könnyű megtalálni a párhuzamot. A tálon keverednek az alapanyagok és színek, de a végeredmény a tökéletes illeszkedés, a harmónia, csakúgy, mint a kirakott kockánál. A tálca felépítésében is a Rubik kockára utal. Az egymáson elcsúszó sorok a működést szimbolizálják, míg a szintbeli eltérések növelik a dinamizmust, valamint elválasztják és egyben ki is emelik a köreteket és színeket. A séf alapkoncepcióját fiatal magyar dizájnerek fejlesztették, hogy az egyedülálló találmány következetesen átgondolt látványként valósuljon meg.

©

Széll Tamás és csapatának - segítője Garai Ádám - felkészülését, a versenyen való részvételét a magyar Bocuse d’Or Akadémia, a Miniszterelnökség, a Magyar Turizmus Zrt., az Onyx étterem, a Hungexpo Zrt. és a METRO Kereskedelmi Kft. közösen támogatta. „A gasztronómia szerves része Magyarország arculatának és kommunikálni kívánt erősségeinek. Fontos megmutatni, hogy a hagyományos, a külföldiek által korábban ismert magyaros ízvilág újraértelmezhető a jelen gasztronómiai trendek tükrében is; és a magyar gasztronómia képes felvenni a versenyt a nemzetközi mezőnnyel” – mondta Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese.

A világ legjobbjai közé bekerült magyar séf az Onyx étterem neveltje, amely 2007-es nyitása óta elkötelezett a minőség és a haladás útján. A magyar tulajdonú étteremben főleg saját nevelésű csapattal dolgoznak, ahol a hangsúly a hazai, minőségi alapanyagokon és a hozzá illő magyar borválasztékon van. Szulló Szabina és Széll Tamás séf-párosa nap mint nap olyan gasztronómiai utazást kínál a vendégeknek, amely a megújult magyar konyhát és a nemzetközi ízeket vonultatja fel. Hogy jó úton járnak, azt bizonyítja a GaultMillau étteremkalauz minősítése és a 2011-ben elnyert Michelin csillag is.

Mint a mesterszakácsok elkötelezett és elismert partnere, a METRO is büszke arra, hogy a lyoni Bocuse d'Or gasztronómiai verseny részese lehet és támogatást nyújthat a világ minden tájáról érkező séfeknek. A francia szervező Bocuse d’Or-ral kötött szoros együttműködésben a kereskedelmi cég bemutathatja, nem hiába szerzett vezető szerepet az iparágban élelmiszerei minőségével, frissességével, sokszínűségével.

A halételekhez a kijelölt hozzávalókat már előzőleg bejelentették – homár és rombuszhal lesz –, ezeket kizárólagosan a francia METRO szolgáltatja a verseny idején. Színpadra lépésük előestéjén a jelölteknek 30 percük van arra, hogy ellátogassanak a zöldség- és gyümölcspiacra. A résztvevőknek a friss szezonális alapanyagokból kell kiválasztaniuk, mit használnak fel a másnapi verseny folyamán. Miután a piacról kiválasztották a hozzávalókat, a séfnek a felkészítőjével és segédjével együtt egy órája van arra, hogy kigondolja és lejegyezze a halétel receptjét. A döntősöktől így elvárják, hogy bemutassák azon képességüket, kiváló és sokszínű fogásokat tudnak spontán kreálni a rendelkezésükre álló alapanyagokból.

Egy Széll-gulyáskreáció, "versenyen kívül": ez is magyar, csak másképp
©

A magyar világdöntős csapatot támogató HUNGEXPO is komoly hagyományokkal bír az élelmiszeripari és gasztronómiai kiállítások szervezésében, s folyamatos fejlesztéssel teszi a több évtizedes múltra visszatekintő rendezvényeket a mai piaci szereplők számára kihagyhatatlan üzleti fórumokká. Ennek egyik fontos eszköze, hogy a kiállítások mellé szakmai kísérőeseményeket szervez. A 2010. évben kiemelkedő jelentőségű volt, hogy a világ legnagyobb presztízsű nemzetközi szakácsversenyének magyar döntője a Foodapest - UKBA kiállításon kapott helyet, s a versenyen maga a verseny alapítója, Paul Bocuse is megjelent.

A következő év októberében a HUNGEXPO HOVENTA kiállításához kapcsolódva rendezték a Bocuse d’Or Hungary Selection döntőjét. Az akkori fordulóból jutott tovább Széll Tamás a 2012. márciusában, Brüsszelben megtartott európai döntőbe, s onnan tovább a most következő lyoni világversenyre, melyet a Hungexpo anyacége, a GL Events Nemzetközi Szálloda Vendéglátás és Élelmiszeripari Szakkiállításán, a SIRHA-n rendeznek.

Széll Tamás 1982-ben született. Gyermekkora óta „csillagos” pályára készült, álmai között szerepelt, hogy 30 éves kora előtt elérje a legnagyobb elismerést. Az újabb álom pedig a Bocuse d’Or szakácsversenyen való eredményes szereplés és a következő magyar szakácsgenerációnak az út kitaposása a versenyzéshez. 2003-ban megnyerte a hazai Chaîne des Rôtisseurs szakácsversenyt és képviselte Magyarországot a dél-afrikai döntőn.

Széll Tamás
©

2008-ban és 2010-ben a Hagyomány és Evolúció szakácsversenyt nyerte meg, mely a legrangosabb hazai melegkonyhás megmérettetés. Pályafutásának eddigi legjelentősebb elismeréseit 2011-ben kapta, amikor az év márciusában az Onyx "kitűzhette" első Michelin csillagát, októberben pedig Tamás elnyerte a lehetőséget arra, hogy ő képviselje Magyarországot a Bocuse D’Or európai döntőjén, melyen sikeresen túljutva idén már a világbajnokságon szurkolhatunk neki.

Amellett, hogy a Bocuse d’Or szakácsversenynek magyar résztvevője is van, hazánk a lyoni döntőhöz kapcsolódó gasztronómiai szakkiállításon (SIRHA) is megjelenik negyven négyzetméteres standdal. A standon a szakértő közönség folyamatosan kóstolhatja a magyar ételeket és borokat.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Majka másfél év próbaidőt ad Curtisnek

Majka másfél év próbaidőt ad Curtisnek

Vágó Gábor lesz az LMP listavezetője

Vágó Gábor lesz az LMP listavezetője

Társasházban lakik? Akkor ezt mindenképpen érdemes megfontolnia

Társasházban lakik? Akkor ezt mindenképpen érdemes megfontolnia

Kiosztották az új Audikat a Real Madridnál, van, aki már villanyautót kért

Kiosztották az új Audikat a Real Madridnál, van, aki már villanyautót kért

Mészáros Lőrinc fia ült be Simicska egykori cégébe

Mészáros Lőrinc fia ült be Simicska egykori cégébe

Fülke: „A Fidesz akkor sikeres, ha keménykedik”

Fülke: „A Fidesz akkor sikeres, ha keménykedik”