szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Tesco, a Lidl és az Aldi után a Burger King is elismerte, hogy egyes szendvicseiben volt lóhús - számolt be a Huffington Post.

A hamburgerbotrány legfrissebb fejezeteként a Burger King is elismerte, hogy egyes nagy-britanniai és írországi éttermeikbe is került lóhúsból - írja a Huffington Post. A gyorsétterem-lánc esetében a hús a Silvercrest élelmiszer-feldolgozó üzemből érkezett, akik pedig Lengyelországból hozhatták az alapanyagot egy engedély nélkül működő forgalmazótól. A Burger King a céggel megszakította a kapcsolatot.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, szinte biztosra vehető, hogy a fagyasztott hústöltelék minden esetben Lengyelországból érkezett.

Lóhússal és sertéshússal kevert marhahúshamburgereket először a Tesco, a Lidl, az Aldi és a fagyasztott élelmiszerek forgalmazására szakosodott Iceland hálózatok nagy-britanniai és írországi üzleteiben találták egy rutinellenőrzésen.

Az ír élelmiszer-biztonsági hatóság (FSAI) korábbi bejelentése szerint a vizsgálatba bevont egyik Tesco áruházban találtak olyan marhahúshamburgerként árult terméket, amely 29,1 százalékban lóhúst tartalmazott, de a teljes vizsgálati mintán belül a tipikus szennyezettség-arány általában nem haladta meg a 0,1-0,3 százalékot.

Az FSAI vezérigazgatója, Alan Reilly akkor azt mondta: a sertéshús-szennyezettséget mutató DNS-minták adódhatnak abból, hogy a beszállító húsüzemekben sertésfeldolgozással is foglalkoznak, a lóhús jelenlétére azonban nehéz egyértelmű magyarázatot lelni, "Írország kultúrájától ugyanis idegen a lóhús fogyasztása". Reilly hangsúlyozta, hogy egyes vallási csoportok számára a sertéshús jelenléte is elfogadhatatlan marhahúsként vásárolt termékekben.

A Tesco - a legnagyobb brit szupermarketlánc - műszaki igazgatója, Tim Smith közölte, hogy a hálózat összes üzletéből azonnal bevontak minden olyan hústerméket, amelyek az érintett beszállítóktól származnak.

Az FSAI 27 hamburgerféleséget vizsgált, és 37 százalékukban mutatott ki lóhúst, 85 százalékukban pedig sertéshúst. A hatóság által tesztelt 31 más marhahústermék közül 21 ugyancsak tartalmazott sertéshúst, jóllehet ezekben lóhúst nem találtak.

Az FSAI mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a ló- és sertéshússal kevert marhahúsféleségek sem jelentenek egészségügyi veszélyt, így nem elsősorban élelmiszer-biztonsági kérdésről van szó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magyar politikát kormányostul, ellenzékestül felzabálta az unalom

A magyar politikát kormányostul, ellenzékestül felzabálta az unalom

A cserdi kérdés, amely mindenkit foglalkoztat: vétkes vagy áldozat Bogdán László?

A cserdi kérdés, amely mindenkit foglalkoztat: vétkes vagy áldozat Bogdán László?

Edward Snowdennek gyereke lesz

Edward Snowdennek gyereke lesz