szerző:
TA
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha valaki arra számított, hogy az új magyar gyorsétterem-láncban pörköltmenüt, gulyáslevesízű hamburgert, vagy túróscsusza ízű fagyit kaphat, annak csalódnia kell. A Nyugati téren nyílt BITE bakery café inkább gyorscukrászda, vagy gyorskávézó, a legjobb benne pedig nem is a kaja, hanem a Budapest legmélyebb bugyraival is szembesítő kilátás.

Nem kell többé beérnünk a késekkel zsonglőrködő gyrosos macsókkal a Nagykörúton. A Nyugati téri patyolat helyén megnyílt szerdán egy új magyar gyorsétterem hálózat (legalábbis annak tervezik), a BITE bakery café első üzlete, amelynek kirakatában fiatal lányok és fiúk gyúrják, nyújtják és ízesítik a tésztát hatalmas sodrófákkal. A bámész tekintetek pedig nem maradnak el: szinte minden járókelő megáll egy pillanatra.

A helyszínválasztás tökéletes – ennél forgalmasabb pontot keveset találhattak volna Budapesten. A design egyszerű, letisztult, nem kényszerít gondolkodásra, a kiszolgálás pedig figyelmes, gyors, és kedves. A felhozatal gusztusos, kíváncsi érdeklődő pedig több van, mit amennyire számítottak.

Kattintson galériánkért!
©

A koncepció viszont már kérdésesebb. Bár a projektbe 49 millió forintot fektetett be a magyar állam tulajdonában lévő Széchenyi Tőkealap-kezelő, nem törekedtek sem magyaros ízekre, sem magyaros hangulatra, de a hely neve - amin állítólag sokat töpregtek - is inkább a külföldieknek szól. (A 'bite' magyarul azt jelenti: falat.)

Perec-tekercs tengely

Akárhova megy a magyar ember – tüntetésre, majálisra, színházba – az egyszerűség kedvéért mindenhol perecet kap. A pékmesterség jelképe is évszázadok óta ez a péksütemény: szinte egy cégérből sem hiányzott.

Az új pékség-kávézó sem nyúl sokkal mélyebbre. Két alaptermékre épít: a perecre és az úgynevezett tekercsre, amit mi laikusként csigának neveznénk, legalábbis az iskolai menzán még a kakaós csigát vártuk messiásként a finomfőzelékek tengerében.

A dietetikusunk és a személyi edzőnk biztosan nem ide küldene minket falatozni – amit itt kapunk, az tömény szénhidrát, kőkemény kalóriabomba. Persze alapvetően a Mekibe vagy a Burgerbe sem azért megyünk be, mert meg vagyunk róla győződve, hogy egészséges.

Perecből kínálnak sós, fokhagymás, magos, sajtos, sajtos-kolbászos és baconos variációt, a feltéttől függően 350 és 450 forint között. Ehhez választhatunk a 190 forintos szószok közül, amiből van tejfölös-hagymás, Cheddar, és fűszeres paradicsomos. A Cheddart teszteltük: ha valaki szereti a mártogatóst, amit pláza mozikban adnak a nachoshoz, ezt is szeretni fogja.

A sajtos-kolbászos perec nem varázsolt el minket. A tészta nem volt levegős, és olyan érzésünk sem volt, hogy tele lenne adalékanyaggal, de – bár tényleg frissen sült, nem mélyfagyasztott tésztából – se puha nem volt, se ropogós, a kolbásznak pedig volt valami furcsa mellékíze. Ezen sokat segített a szósz.

©

Nála sokkal jobban vizsgázott a hot-dog, a Debrecenihez hasonló kolbásszal a belsejében. Laktató és finom, de nem jobban, mint egy pizzástekercs bármelyik pékségben.

A fahéjas (450 forint) és a duplacsokis mazsolás (490 forint) tekercs már egészen meggyőző. A mascarponés töltelék nagyon gazdag, nem kell a csiga közepéig várnunk, hogy érezzük az ízét, és a tészta is rendben van.

Az egyébként is nagyon tömény és ízletes csigákhoz a hízókúrán lévő vagányok még szószt is kérhetnek: van karamellás és csokis is. Az édességhez kapott műanyag késsel és villával nem érdemes szerencsétlenkedni, inkább vállaljuk, hogy ragadni fog a kezünk.

Édes szósz helyett mi a frissen csapolt Hajdúsági joghurtot választottuk (bodzás, szilvás, málnás, stb), amit házi szörppel kevernek össze (1 deci 150 forint). De ha kávézni, kakaózni, vagy teázni szeretnénk, arra is van lehetőség. 4 deci kakaó habbal 590 forint, 2,5 deci forró csoki 690 forint, az eszpresszót 320-ért adják.

Menüből kétféle van. A Perec menü 990 forintba kerül két pereccel és egy itallal, a Tekercs menüt pedig két tekerccsel és egy itallal 1090 forintért lehet megvenni. A felhozatal ugyanakkor még változhat a vásárlói igények és ötletek szerint.

A bűvös hat szék

Ha viszont arra számítunk, hogy nyugodtan elszürcsölhetjük a kávénkat, csalódnunk kell. Az apró helyen a pult mellett csak hat szék van, az első nap tapasztalatai alapján ez nagyon kevés. Végig az az érzésünk, hogy szorít az idő, és illene már átadni a helyünket. A legtöbben ezért nem is maradtak, hanem elvitelre kértek. Ízléses papírdobozba vagy papírzscskóba csomagolják az árut, ami egyszerű, mégis van benne egy kis egyediség is.

Ennek ellenére a helyen mégis ez a hat szék a legjobb, meg a mozi, amit az ablakban ülve kapunk. Igazi szocio-élmény a Nyugati téren koncentrálódó embertömeget figyelni.

A háttérben egy diszkrét Michael Jackson album pörög, a pultnál sorban ül egymás mellett a meleg fiú, az értelmiségi fiatal lány, a középkorú családanya, a nyugdíjas néni, és két turista: a színes bőrű fiú meg a barátnője. És miközben falatoznak, azt nézik, hogy az üvegablak másik oldalán egy hajléktalan nő minden ok nélkül fejbe ver egy West-Balkán generációs tini lányt.

©

A jelenet hatására a középkorú hölgy szinte gombnyomásra indít el egy Szomszédok jelenetet: "Teli van gyűlölettel ez a világ. Szörnyű, mi van ebben a városban, én ehhez nem vagyok hozzászokva." A nyugdíjas osztozik a felháborodásban, a fiatal lány pedig empatikusan néz. Teljes a harmónia.

Egy kevésbé drámai helyzetben akár randiablak is lehet a BITE bakery café kirakatából. Szinte rákényszerít a flörtölésre a külvilággal. A tervek szerint hasonlóan nagy forgalmú helyeken nyílik majd a többi üzlet is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A magyarok 7 százalékának határozott idejű munkaszerződése van

A magyarok 7 százalékának határozott idejű munkaszerződése van

Elnézte a bank az árfolyamot, véletlenül 70 millió forintot talált egy férfi a számláján

Elnézte a bank az árfolyamot, véletlenül 70 millió forintot talált egy férfi a számláján

Barátság kőolajvezeték: szakértők szerint nagyobb a baj, mint gondolnák

Barátság kőolajvezeték: szakértők szerint nagyobb a baj, mint gondolnák

Sűrűbben járnak majd a reptéri 100E-buszok a csúcsidőkben

Sűrűbben járnak majd a reptéri 100E-buszok a csúcsidőkben

Fradista leszámolás: az Ügyészség súlyosbításért fellebbez

Fradista leszámolás: az Ügyészség súlyosbításért fellebbez

Könyvelők a NAV-nak: Elég volt a levélszemét szintű tájékoztatásból

Könyvelők a NAV-nak: Elég volt a levélszemét szintű tájékoztatásból