szerző:
Gy. Zs.
Tetszett a cikk?

"Csodálatos napja volt. Meglátogatta a Vatikánt, vacsorázott a fiával, és várta a nővére érkezését". Kiről is szólnak ezek a szavak, Tony Sopranoról vagy James Gandolfiniről? Egy biztos, most már odafent terítenek a vacsorához.

Minden idők egyik legsikeresebb HBO-s mega sorozata, a Maffiózok nemcsak meghozta pályáján az elismerést James Gandolfininek, de mindörökre össze is kapcsolta Anthony Sopranoval. Mintha nem is lehetett volna tudni, s legfőképpen nem is lett érdekes, hogy ki bújt kinek a bőrébe.

A valóság és a képzelet játéka a képernyőn, a filmvásznon túl is folytatódott. Éppen tíz éve, hogy a széria alkotójának, David Chase- nek zseniális ötlete nyomán napvilágot látott a Sopranók, avagy a Maffiózok családi szakácskönyve annak a bizonyos Artie Bucco-nak a tálalásában, aki minden epizódban feltűnik, mint a família kedvenc séfje, törzshelyüknek, a Vesuvio-nak a tulajdonosa. A könyvet valójában Allen Rucker írta, a recepteket Michele Scicolone jegyezte. A Szukits kiadó gondozásában Magyarországon is igen hamar megjelent könyv - ami most az antikvár ajánlatok listáin újra azonnal feltűnt - szinte egy fikciós családregény, mondhatni, látomásos realizmus a konyhában. Nápolyi ízek, a Soprano család receptjei, visszaemlékezések, "kordokumentumok", az amerikai olaszok története fogásról fogásra, a sorozat standfotói.

Szukits

Valódi dél-olasz receptek garmadája a legegyszerűbb s legigazibb bazsalikomos paradicsomszósztól a húsgombócos sült tésztán, citromos,oreganós csirkén át a mamma körtés, grappás tortájáig. A Vesuvio éjjeli fogásai egyenesen a Soprano klánnak:  Zuppa di Cozze ( kagyló fűszeres szószban ), Spaghetti Puttanesca, sült tintahal stb. Ünnepek és hétköznapok dühöt, bűntudatot, magányt, szorongást oldó, szerelmet és családi békességet hozó ételei. Praktikus tanácsok a konyha és a sorozat szerelmeseinek: hogyan főzzünk spagettit; mitől lesz tökéletes a cannoli, hogyan szeleteljük a fokhagymát, miért fontos a vörösbor, mik az egészséges táplálkozás aranyszabályai (!) egy tisztes olasz konyhán.

S legfőképpen Anthony Soprano/ James Gandolfini a világ legszerethetőbb maffiózója, akinél jobban senki sem tudja hogy kell grillezni, mert a  húst kézzel kell forgatni, nem csipesszel, pláne villával döfködni; és semmi ember az, aki a vendégeinek cipőtalpat emelne le a grillrácsról. Tony már 12 éves korában megfogalmazta egy iskolai dolgozatban, hogy : "Nincs semmi az egész bojgón /sic/ , amit annyira szeretnék, mint az ételeket. Az ennivaló komoly dolog. Aludni is jó, és a Simpson családon is jókat lehet röhögni, de ezek a nyomába se érnek a királynak, a kajának."

Hírlik, James Gandolfini nem hazudtolta meg a kiskamasz Tonyt, akinek egyszer azt találta mondani a nagymamája, hogy egyedül fog meghalni. A fiú pedig ezt gondolta: "Ha egyedül halok meg, de tele hassal, akkor semmi gond."

 Nyugodj békében Tony! Nem tudni, most éppen,hol vagy, de talán nem haragszol, ha kölcsön vesszük a jó barát, Dilis Paulie imádott " Nucci" édesanyjának a receptjét. Szeretted te is.

Uova in purgatorio - Tojás a purgatóriumban: Ha csak szűken, négyen ülnek az asztalnál, akkor elég 8 nagy tojás. Mindenekelőtt közepes lángon, 2 kanál olívaolajon aranybarnára pirítunk egy gerezd finomra szelt fokhagymát, amihez hozzáadunk 2 teáscsészényi paradicsompürét. Friss bazsalikomleveleket csípkedünk bele, de nem szentségtörés, ha pici szárított oregano is a serpenyőbe kerül. Egyéb fűszer nem is kell, persze só és a mindig frissen őrölt bors ízlés szerint, igen. Keverünk, kavarunk, s ha a mártásunk besűrűsődött - kb. 15 perc - , evőkanállal mélyedéseket nyomogatunk, hogy legyen kényelmesen helye az egyenként beleütött tojásoknak. Még minimum 3 perc sütés, és azonnal asztalhoz, mert forrón tálalunk.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!