szerző:
-gy-
Tetszett a cikk?

Alig több mint két hónapja tört ki a járvány New York-ban, de a hírek szerint mostanra Berlint épp úgy megfertőzte, mint Singapurt. A kórokozót Dominique Ansel cukrász szabadította a világra.

A Dessert Professional Magazine már 2009-ben az Egyesült Államok legjobb tíz cukrásza közé sorolta Anselt, aki nemcsak francia származású, de a szakmát is olyan francia "fejedelemségben " tanulta, mint Fauchon. Nála hét évet töltött el, aztán még hatot lehúzott Daniel Boulod-nál, mire rászánta magát, hogy megnyissa saját üzletét a Nagy Alma kellős közepében.

A Sohoba vetette be magát -  Spring srt - , ahol hamar rászoktatta a népeket apró, ízesített habcsókjaira / meringue /, mini tortáira, rafinált töltelékkel kínált égetett tésztáira, nem szólva a madeleinekről és tartokról. Na és persze miféle bakery / pékség-cukrászat / lett volna a betevő reggeli croissantok nélkül? Nem tudjuk, hányat süthetett, mire felcsapott kerítőnek. Összeházasította a francia " rongyos kiflit" az amerikai fánkkal. Nem mondhatni, hogy  vérfertőzést követett el, mert ezek nem túl közeli rokonok. De alaposan rátaláltak egymásra, és cronut - croissant &doughnut - néven fertőzőnek bizonyultak. Ez év május 10-én mutatkoztak először együtt a Spring street-i üzletben, és ezzel ki is tört a cronut járvány New York- ban. Másnap reggel nyolckor már hosszú sorok kígyóztak a bolt előtt, és limitálni kellett az egy főre jutó sütemények számát, kettőnél többet egyszerre senki nem vihetett el.

facebook

A hibrid sütemény vajas, leveles tésztája a croissanté, viszont nem kifli, hanem kör alakú, és olajban sütik ki, színes cukorral szórják be, mázzal vonják be, töltik, mint az amerikai fánkot. Nincs a receptben különösebb titok, utánozni szabad, teszik is már rendesen szerte a világban. Ha most beütjük a google keresőbe ezt a szót, hogy cronut, egyből kiad több mint 9000 találatot. Igen szép szám, ahhoz képest, hogy alig több mint két hónapja, nem is létezett. Ansel a sütemény piacra dobásakor már eleve "tematikusan" gondolkodott, vagyis minden hónapban másfajta cronut a sláger a boltjában. Májusban a vaníliással indított, aztán jött a citrom szirupos, most a fekete áfonyás a menő.

Hogy nálunk mikor üt a cronut órája? Nem hisszük, hogy sokat kellene várni, valamely mühely mélyén lehet, hogy már ketyeg is.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!