szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

Tíz szakács munkáját irányítja a nyitó és záró fogadáson, s gondoskodik csapatával a sportolókról, a különböző országok delegációiról és a nemzetközi stábok napi étkeztetéséről a több mint tíz éve Oroszországban élő Olivier Zeroual.

Bár a szervezők idáig nem győzték bizonygatni, hogy Szocsiban senki ne számítson különösebb kényeztetésre, nuku gourmetkodás, a lehető legegyszerűbben oldják meg az étkeztetést, azért az mégis csak gyanús, hogy Zeroual lett a 22. téli olimpia felelős konyhakapitánya. Beíratkoznánk mi arra a menzára, amit ő vezet.

A nemzetközileg ismert séf Nizzában született és nevelkedett. A nagymamájától tanult meg főzni hat éves korában, s azóta jószerivel le sem tette a fakanalat. Eddig három évtizedet főzött-sütött különböző országok éttermeiben, Cannes­-tól  Juzsno-Szahalinszkig. Elég változatos állomáshelyei voltak: Párizs, Nizza, Beaulieu-sur-Mer, Róma, Moszkva, Szentpétervár, Vlagyivosztok, Volgográd, Nahodka, Irkutszk, Kurszk, Jekatyerinburg. Zeroual   több két Michelin- csillagos vendéglátóhelyen is dolgozott a Francia Riviérán: a La Reserve de Beaulieu-ban (Beaulieu-sur-Mer), a Gray d’Albion-ban (Cannes), és a Negresco-ban (Nizza).

Pár éve Cseljabinszk francia éttermének, a  La Rosa D’OR-nak (Arany Rózsa) a vezető séfje.

chelyabinski .ru

A dél-uráli iparváros étterme igazi meglepetéssel szolgálhat a legmegszállottabb ínyenceknek is. Mindig idényjellegű menüsora természetesen francia ízléssel összeállított. S az étlapon nem véletlenül szerepel a Királyi lakoma nevű ételsor, a luxusétterem simán lehetne királyi lakomák helyszíne is. „ Lazítás” a Provence teremben, ami a francia bisztrós hangulatot és vonulatot hozza. 

 A választékból persze nem hiányoznak az orosz ételek sem, sőt a séf a francia és orosz konyha mellett, az olasz, a mexikói és a japán gasztronómiát is behozta Cseljabinszkba.

Olivier Zeroual egyébként nem ragaszkodik az előre összeállított étlaphoz, ha a vendégnek más kívánsága van, s az alapanyagok rendelkezésére állnak, szívesen improvizál.  Amúgy is állandóan „feltalál”, újabbnál újabb ételeket kreál, vagy régi recepteket hangol a 21. századra. Egy interjúban el is mondta: amikor megnézte a számítógépén az archívumát, maga is meglepődött, hogy csak az alatt a két év alatt, amíg Moszkvában dolgozott 2200 új ételt talált ki és készített el.

Zeroual minimál
facebook

A Szocsiban küszöbön levő téli olimpia konyhájáról a minap nyilatkozott a séf a Chelyabinsk.ru internetes hírügynökségnek. Beszámolt róla, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által jóváhagyott orosz, európai, ázsiai, vegetáriánus és helal (halal) - az iszlám előírásai szerinti - ételek várják a játékok résztvevőit. A reggeli, ebéd, vacsora és az u.n. késői vacsora menüje naponta változik, s a nap 24 órájában bármikor rendelkezésre áll a svédasztalos (büfés) ellátás. A már megszerkesztett étlapot fellapozva Zeroual néhány ételféleséget is megnevezett, ezekből kitűnik, hogy valóban egyszerű, de minőségi nyersanyagokból készült ételekkel szolgálnak majd vendégeiknek, és hát valószínűleg nem „menzás” tálalásban. Az egyik orosz ebéd-vacsora például tejfölös paradicsomsalátát   gombalevest, szoljankát, párolt pisztrángot tartalmaz. A nemzetközi választékban ott a Cézár-saláta, a fényezett borjúszelet, a grillezett bárány épp úgy, mint a sushi, a tavaszi tekercs, a marinált zöldségragu.

Azt már tudjuk, hogy mit nem kaphatnak sportolók és vendégek az olimpiai helyszínek, sőt az egész város éttermeiben / http://hvg.hu/gasztronomia/20140124_Tilos_a_makaroni_flottilla_modra/ , de az még nem derült ki, hogy milyen lesz az Olivier saláta – ez a séf meglepetése marad a nyitóünnepségig.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!