szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Míg az Egyesült Államokban vegyi anyagok is találhatóak a McDonald's sült krumplijában, addig a cég közlése szerint Magyarországon csak 4 összetevőt használnak fel hozzá.

Miután a 444.hu a Daily Mail alapján megírta, hogy Mythbusters (Állítólag) című műsor egyik volt műsorvezetője azonosította a McDonald's-ban árult sült krumpli 14 összetevőjét, a cég kommunikációs ügynöksége azt közölte, hogy Magyarországon csak 4 összetevőt használnak a sült krumplihoz.

Grant Imahara műsorvezető azt találta, hogy a krumplin, són, a szója- és repceolajon, a citromsavon kívül többek között hidrolizált gabona és hidrolizált tej, természetes marhahúsaroma és a terc-butil-hidrokinon (TBHQ), illetve a dimetil-polisziloxán (PDMS) néven ismert vegyi anyag is megtalálható az amerikai sültkrumplikban. Ez utóbbi kettő egyike egy benzinalapú anyag, a másik pedig egy szilikonféle.

AFP / Paul J. Richards

A Noguchi Porter Novelli, a McDonald's kommunikációs ügynöksége közölte, a McDonald’s sült krumplija a helyi szabályozások eltérő volta miatt nem feltétlenül ugyanazokból az összetevőkből áll a világ különböző tájain, az amerikai 14-gyel szemben pedig Magyarországon (és általában Európában) a sültkrumpli készítésénél összesen 4 összetevővel dolgozik az étteremlánc.

„A késztermék a burgonyán kívül nem hidrogénezett növényi olajok keverékét, dextrózt és stabilizátort tartalmaz. A fagyasztott burgonyát az étteremben nem hidrogénezett repce és napraforgóolajok keverékében sütjük ki. Sütés után sóval ízesítjük.”

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!