szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Menyecske, kis hercegnő, papfojtó, angyalhaj. Akár egy mese szereplői is lehetnének. Leginkább egy konyhameséé, hiszen mindegyik tészta. Olaszhonban meg is van a történetük.

Valószínűleg sokakkal előfordult már, hogy amikor egy jó kis olaszos tésztát akartak összehozni, a legközelebbi sarki közértben már kapták is le a polcról a jól bevált spagettit. Pedig azon túl is van élet a tányérban, sőt egyáltalán nem mindegy, hogy mit mivel akarunk összebarátkoztatni, legfőképp a saját élvezetünkre. Az egyik fajta a legszívesebben sajttal, a másik szószokkal, a harmadik ragukkal mutatkozik, a negyedik hideg tésztasaláta szeret leginkább lenni, míg akad, amelyik akár csak a levesbetét szerepével is beéri. 

Trattoria Gusto

 Ziti: A szicíliai esküvők elengedhetetlen alapanyaga, ugyanis maga a szó – ziti – annyit tesz: menyecske. Ezt a 25 cm hosszú, cső alakú, sima falú, durum lisztből készült tésztafajtát felhasználás előtt 3-4 darabra szokás tördelni, majd sós vízben al dentére főzni. A zitit főzés után majd’ minden esetben megsütik, és kiváló alapanyaga lehet zöldséges, illetve sajtos rakott tésztaételeknek.

Sokaknak ismerős lehet a ziti a Maffiózók (Sopranos) című amerikai filmsorozatból:Carmela Soprano húsgolyós fogása sosem hiányozhatott a maffiózók asztaláról.

Strozza Preti avagy papfojtó tészta: Ennek a Közép- Olaszországból származó tésztafajtának egy népi legenda adja nevét: régen az asszonyok a helyi papnak, tiszteletesnek házi készítésű Strozza Pretivel kedveskedtek, míg féltékeny férjeik odahaza azért imádkoztak, hogy bárcsak a tészta a pap torkán akadna… Ezt a 1,5 cm széles, 5 cm hosszú, tojásmentes - gyakran reszelt parmezánnal gyúrt -  tésztafélét  főleg darabos, zöldséges szószokhoz, ragukhoz használják.  

Mafalda vagy más néven Reginette: Ez a Dél-Olaszországból származó szép, csipkés szélű, egyenes, széles tésztafajta Savoya hercegnőjéről kapta a nevét, de a reginette szócskát is gyakran használják rá, ami annyit tesz: kis hercegnő. A mafalda széles tészta, átmenetet képez a lapos metélt és a lasagne-féle tészták csoportja között. Kiváló választás lehet babos, krumplis tésztaételekhez, de ízletes alapanyaga lehet az oldalasból és ricotta sajtból készülő Nápolyi ragunak is.

Fusilli vagy más néven felezett nagy orsó: Dél-Olaszországból származó, 3 cm hosszú csavaros tésztafajta, amely a spagetti mellett talán leginkább megtalálható  nálunk is a háztartásokban. A gyerekek nagy kedvence nevét az olasz „fuso” szóból kapta, ami annyit tesz: sodorni. A fusilli kevésbé ismert változata orsó alakú, régen ezt a típust kötőtűre csavarva készítették az asszonyok. Ez a tésztafajta remekül illik hideg salátákhoz és könnyű szószos tésztaételekhez, hiszen a csavaros szerkezet kiválóan magába zár bármilyen pesztót.

Capelli d’Angleo avagy cérnametélt: A Capelli d’Angelo, más néven angyalhaj a legvékonyabb spagettiféle - átlagosan 2-3 mm vastag -, ennek megfelelően főzési ideje is ennek a típusnak a legrövidebb, egy percre sem lehet magára hagyni főzés közben. Leggyakrabban levesbetétként használják fel, de könnyed halas szószokhoz vagy zöldséges pesztókhoz is kiváló alapanyagként szolgálhat!  

/A válogatásban szereplő tésztafélék Simone Mercadule, a Trattoria Gusto séfjének kedvencei/

Megjegyzés: rovatunk recepttárából ajánljuk a tökéletes bolognait és négy igazán könnyű, nyárias tésztát - a spagettin túl.

  

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!