szerző:
T.S.

A négyszer is legjobbnak találtatott dán étterem hamarosan kijelentkezik a gasztroglobúszról. Szélsebesen terjedt el a nemzetközi sajtóban a Noma bezárásának híre.

 

Nyilván jól megfontolta René Redzepi  (37) Hamlet dán királyfi sokat idézet monológját, a „Lenni vagy nem lenni: az itt a kérdés”-t, mielőtt döntését nyilvánosságra hozta. A négyszer is a világ legjobb éttermének választott (2010, 2011, 2012, 2014) vendéglátóhely forradalmian új skandináv konyhát visz egy hajógyári raktárból kialakított épületben. Az ételeihez olyan különleges/természetes alapanyagokat használ, mint a grönlandi pézsmatulok és gotlandi birka húsa, feröeri kékkagyló, az észak-atlanti tengeri alga, vizitorma, izlandi sajt, stb. Híressé vált speciális fogásai közé tartozik az algás szelet, a zsázsás-menyhalmájas homár, a fehérspárga buggyantott tojás sárgájával és szagosmüge-mártással, a virágos torta.

©

René Redzepi a The New York Times-nak adott minapi interjújában elmondta: „A Noma 12 éves üzemelése után feltettük magunknak a kérdést, mit akarunk és hová akarunk eljutni”. Majd úgy döntött, a gasztronómia „gyökereihez” akar eljutni, „egy új küldetéssel és új menüsorral”. Ezért 2016 újévén bezárja a Nomát, s helyette egy saját városi kertgazdaságra, tanyára alapozott éttermet nyit majd. Koppenhága őshippi, Christiana városnegyedében, a grafitival sűrűn díszített házikók között, egy régi kiszuperált hajón nyit éttermet, amelynek a tetején fűszeres kert lesz, s egy kerti egységet is tervez. De előtte a jövő év első hónapjaiban egész csapatával Ausztrália fővárosába, Sydneybe utazik, hogy ott ausztrál konyhai tapasztalatokat szerezzenek. Az idei évi tokiói gasztronómiai inspirációt, a japán konyhai elemeket is jobban beépíti új étterme ételválasztékába.

 

 

.   

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lavina zúdult egy szállodára és egy vendégházra Ausztriában

Lavina zúdult egy szállodára és egy vendégházra Ausztriában

Új amerikai szörnyeteg, amelynek a kisebb motorja is 6,4 literes

Új amerikai szörnyeteg, amelynek a kisebb motorja is 6,4 literes

A Momentum is megkapja az állami támogatást

A Momentum is megkapja az állami támogatást

Hajnalban is robbantottak és lőttek a tegnap megtámadott nairobi szállodában

Hajnalban is robbantottak és lőttek a tegnap megtámadott nairobi szállodában

Mitől lesz férfiasan tökéletes?

Mitől lesz férfiasan tökéletes?

Egy PSG-szurkoló beleszállt Lőw Zsoltba, hogy szelfizhessen egyet Neymarral

Egy PSG-szurkoló beleszállt Lőw Zsoltba, hogy szelfizhessen egyet Neymarral