szerző:
hvg.hu

Nem kell tovább izgulni, kiderült, mi jelképezi leginkább a magyar ember számára a Torkos Csütörtököt. A bajusz. Lehetőleg paprikából. Huncut, hetyke szakácsosan.

A Magyar Turizmus Zrt. 2016-ot a gasztroélmények évévé nyilvánította, a várható mega-rendezvények sorát a február 11-én esedékes Torkos Csütörtök nyitja. Számmisztikusok gyönyörére ez éppen a 11. össznépi féláras evészet lesz. A történelmi eseményt új logóval ünneplik, amelyre már tavaly novemberben pályázatot hirdettek.

A beadási határidő december 15. volt profiknak és amatőröknek egyaránt, akik 266 pályaművel árasztották el az illetékeseket. Alig győzték az előzsűrizést, majd a válogatást online közönségszavazásra bocsátották Facebook-oldalukon. S íme, valamivel több mint 900 szavazattal – állítólag nagyon szoros versenyben – meglett az idén 11 éves Torkos Csütörtök új logója: a Hetyke Paprikabajuszos Szakács. Messzemenőkig eleget téve az elvárásnak, miszerint legyen kreatív és humoros, könnyen és látványosan lehessen megjeleníteni mind nyomtatott, mind kézzelfogható(?) formában, és persze jelképezze a torkoskodást.

©

A beérkezett pályaműveket egyébként több kategóriába sorolták. Volt állatos – gólyákkal, (torkos)borzokkal, szürke marhával –, magyaros, betyáros, ételes, evőeszközös – ebből jött a legtöbb kés, villa, merőkanál kompozíció –, séfsapkás, figurás, virágos – naná, hogy a tulipános forgott leginkább –, szívecskés, paprikás, trikolóros, országtérképes stb.

Nem voltunk restek, és megnézegettünk jó párat. Nálunk a műfogsoros torkoskodó Magyarország lett a negatív győztes. A következő világkiállításon akár pavilon is lehetne.

©

Bár gondolkoztunk a holtversenyen, mert a dugóhúzóba oltott turul szárnyas darázs sem semmi.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!