Lassulóban a magyar gazdaság

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Az idei év első két hónapjában a külkereskedelmi forgalom mind forintban, mind pedig euróban csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az ipari termelés 3 százalékos növekedést mutat ugyan, de februárban visszaesett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Főleg a magyarországi termelésüket megszüntető vállalkozások forgalomkiesésével magyarázza a KSH, hogy az export közel 5,4 milliárd eurós értéke 250 millióval alatta marad a 2002. év január-februári kivitelének. Az import ugyanakkor mindössze 100 millió euróval, 6,2 milliárdra mérséklődött, s ebben szerepet játszott a fogyasztási cikkek behozatalának növekedése. Az áruforgalmi hiány 150 millió eurós romlással 780 millió euró volt.
Januárban az ipari termelés még 6,4 százalékos pluszt mutatott, de februárban – némi visszaesést követően – már csak 1,5 százalékkal múlta felül az előző év hasonló időszakának teljesítményét. Mindez arra utal, hogy a kutatók pesszimista előrejelzése igazolódik, amely szerint 2003 első negyedévében a gazdasági növekedés valószínűleg alatta marad a tavalyi év második féléve 3,6 százalékos adatának. A kormány 4 százalék körüli növekedést tervezett az idei évre. A Kopint-Datorg Rt. - amely ma mutatta be legújabb prognózisát - 3,7 százalékos éves növekedésre számít, 3,5-4 milliárd euró körüli külkereskedelmi mérleghiánnyal.