Eva: 7,5 milliárd forintot fizettek be az adózók hétfőig

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Összesen 7,5 milliárd forintot fizettek be egyszerűsített vállalkozói adóként (eva) hétfő estig az átalányadózásra áttért vállalkozók. Ez meghaladja a Pénzügyminisztérium (PM) által várt – 5,3 milliárd forintos – időarányos tervet. A PM ma nyilvánosságra hozott adatai szerint az államháztartás első negyedévi hiánya a prognózisok szerint alakult, sőt valamivel alacsonyabb is lett a tárca által vártnál.

A várt 5,3 milliárd forint helyett 7,5 milliárd forint egyszerűsített vállalkozói adót fizettek be hétfő estig a vállalkozók. A Pénzügyminisztérium helyettes államtitkárának tájékoztatása szerint további néhány százmillió forint várható, ugyanis könnyen lehetnek még feladott, egyelőre be nem érkezett összegek. Csák Csongor, a PM szóvivő-helyettese a hvg.hu kérdésére válaszolva elmondta: az új adónemre összesen 16 milliárd forint bevételt terveztek a 2003-as évben; a Pénzügyminisztérium ennek a tervezett összegnek a figyelembevételével állapította meg az első negyedévre vonatkozó időarányos tervet.
Az eva hatálya alá bejelentkezők közül közel 60 ezer adózó bejelentkezését fogadta el az adóhatóság, mintegy ötezer adózót pedig elutasított. A feledékenyeknek - azaz akik legkésőbb hétfő éjfélig nem fizették be első negyedéves adójukat - késedelmi pótlékkal kell számolniuk. Amennyiben az adózó a büntetéssel terhelt tartozást is elfelejti befizetni, úgy a jövő évi eva-tagsága is veszélybe kerülhet.
A PM ma nyilvánosságra hozott adatai szerint az államháztartás első negyedévi hiánya a prognózisok szerint alakult, sőt valamivel alacsonyabb is lett a tárca által vártnál. Várfalvi István, a minisztérium helyettes államtitkára kedden elmondta: a PM az első negyedév végére 308 milliárd forintos hiányt várt, a tényleges adat 282,1 milliárd forint lett.