Az uniós elvárásokhoz igazították a hitelintézeti és a tőkepiaci törvényt

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés kedden elfogadta a hitelintézeti törvény, valamint a tőkepiaci törvény módosítását, amelynek értelmében többek között Magyarországon is nyújthatnak befektetési szolgáltatásokat azok a cégek, amelyeknek egy uniós tagállamban már van tevékenységi engedélyük.

A változtatást Magyarország közeli európai uniós tagságával indokolták, azaz, hogy a hitelintézeti és a tőkepiaci törvény mindenben megfeleljen az EU előírásainak. Az egyik legnagyobb horderejű módosítást az összevont alapú felügyelet újraszabályozása jelenti. Ez azt vonja maga után, hogy a jövőben az összevont alapú felügyelet ellenőrző szerepe erősödik a holdingszerű pénzügyi társaságok esetében, attól függetlenül, hogy a pénzügyi holdingot bank, biztosító vagy befektetési vállalkozás irányítja.
Az elfogadott változtatások magukban foglalják az európai befektetési alapokra vonatkozó szabályokat is. Eszerint európai befektetési alapnak minősül minden olyan Magyarországon létrehozott befektetési alap, amelynek előírásai, belső szabályozottsága mindenben megfelel az uniós követelményeknek, ezért Magyarország EU-hoz való csatlakozása után a befektetés jegyeit az unió valamennyi tagállamában szabadon forgalmazhatják.
A csatlakozást követően bármely külföldi szolgáltató, amely az EU valamely országában tevékenységi engedéllyel rendelkezik, Magyarországon is nyújthat befektetési szolgáltatásokat. A tőkepiaci törvény változtatása a magyarországi befektetési szolgáltatók számára mindenben lehetővé teszi, hogy az unió belső piacán - határon átnyúló - szolgáltatásokkal is jelen legyenek. Ugyanez vonatkozik a magyarországi székhelyű hitelintézetek tevékenységére is. (MTI)