A Britton és Pevdi cégeket bírságolta meg a PSZÁF

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Nyilvánosan működő részvénytársaságban történt befolyásszerzés szabályainak megsértése miatt a Britton Kft-t 6 millió forintra, a Pevdi Kft-t 5 millió forintra büntette határozatában a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A hétfőn megvert PSZÁF-elnök tegnap azt nyilatkozta, hogy egy készülő felügyeleti határozat áll megveretése hátterében.

A felügyelet szerint a Pannonplast Rt. beadványa, illetve a Felügyelet rendelkezésére álló egyéb információk alapján a PEVDI Kft., a Kartonpack Rt., valamint a Britton Kft. vonatkozásában merült fel az összehangolt magatartás lehetősége a részvényesi jogosultságok gyakorlása szempontjából. A vonatkozó jogszabály értelmében a befolyásszerzés abban az esetben is megvalósul, ha arra az egymással kapcsolatban nem álló személyek összehangolt magatartása révén került sor.
A PSZÁF-vizsgálat szerint a Pannonplast Rt-ben történt befolyásszerzésnél egy előkészített, több szereplő együttműködésén alapuló konstrukció vázolható fel, amelyben az értékpapírok megszerzői és az ügyletek végső finanszírozói egy kapcsolati körbe tartoznak, de személyileg elválnak egymástól. A felügyelet megállapította, hogy január 30. és február 5. között több függetlennek látszó, de kivétel nélkül a K and H Equities Rt. állandó és megkülönbözetett elbánásban részesülő ügyfélkörébe tartozó befektető vásárolt jelentős mennyiségű - 950.061 darab, a társaság alaptőkéjéből 22,56 százalékos részesedést megtestesítő - Pannonplast részvényt a tőzsdén, 1,2 milliárd forint árfolyamértéken. E személyek - a fent említett konstrukció keretében - 2003. március 10-én a Britton Kft-nek 295.000 darab, a Kartonpack Rt-nek 215.000 darab, március 19-én pedig a PEVDI Kft-nek 300.061 darab részvényt összehangoltan adtak át a megszerzett Pannonplast részesedéseikből.
Az "átkötések" előkészítettsége (előre egyeztetett volta) a Pannonplast részvények 2003. március 10-i és március 19-i tőzsdei kereskedésének adataira, a Budapesti Értéktőzsde elektronikus kereskedési rendszere (MMTS) ajánlati könyvének mélységére, a Pannonplast részvények likviditásának alacsony szintjére és a kiemelkedő volumenű ellenoldali ajánlatok találkozásának rendkívüli gyorsaságára tekintettel megállapítható - tartalmazza a PSZÁF határozata.
A Pannonplast alapszabálya szerint egy cég, vagy cégcsoport maximum 12,5 százaléknyi részvénycsomaggal szavazhat. A ceglédi bejegyzésű Pevdi Divat Kft. 11,2 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a Pannonplastban. A Britton Capital and Consulting Kft. 7,22 százalékos közvetlen, továbbá a Kartonpack Rt-n keresztül 5,26 százalékos közvetett befolyással bír. A Karsai Holding Rt. tulajdoni hányada kicsivel haladja meg 12,5 százalékot.
Tegnap - vélhetően előre megtervezett - támadás érte az utcán Szász Károlyt, a PSZÁF elnökét. Szász a Szent János Kórházban, közvetlenül a műtétje után elmondta: egy aznap készülő felügyeleti határozattal függ össze a személye elleni fizikai támadás. A határozat tartalmáról azonban nem adott felvilágosítást. A portfolio.hu internetes gazdasági újság már tegnap - a verés okára utalva - a Pannonplast részvényei körüli eseményekre emlékeztetett az ügyben.
A Pannonplast Rt. vezetése kedden közleményben reagált a PSZÁF-határozatra. Fehér Erzsébet, a társaság elnöke szerint a „Pannonplast Rt-nek nem volt tudomása arról, hogy 2003. április 30-i közgyűlése óta a PSZÁF tulajdonosaira vonatkozóan vizsgálatot folytat." A Pannonplast április 22-én kérte a PSZÁF-tól a PEVDI Divat Kft. és a Britton befolyásszerzésének vizsgálatát. A felügyelet azonban az április 30-i közgyűlést megelőzően szóban közölte a Pannonplast vezetésével, hogy a cégadatok alapján összefonódást nem állapított meg - áll a közleményben. Ezzel egyidejűleg a Pannonplast részvénykönyv bejegyzési és vezetési gyakorlatával kapcsolatban a PSZÁF a Cégbíróságnál a Pevdi részvénykönyvi bejegyzésének elhúzódása miatt törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett, ami még nem zárult le - közli a Pannonplast. A vegyipari cég leszögezi: a társaság a részvénykönyv vezetését, a tulajdonosok bejegyzését a törvény és az alapszabály előírásainak maradéktalan betartásával gyakorolja. A Pannonplast Rt. sajnálatát fejezi ki, hogy a társaság nevét összefüggésbe hozták a PSZÁF elnökét ért felháborító támadással.