Gyengült a forint, nincs rövid távú kormányzati árfolyamcél

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A bankközi devizapiacon csütörtökön az eurót nyitáskor 263,30/60 forinton jegyezték, majd fél óra múltán 264,20/40 forintra emelkedett a közös valuta jegyzése. László Csaba pénzügyminiszter szerint a kormánynak, a nemrégi piaci felfordulás ellenére nincs árfolyamcélja rövid távra.

Ez 6,40 százalékos forint pozíciót jelent a sáv erős oldalán, ami 23 bázisponttal gyengébb a szerda délutáni jegyzésnél. Szerdán délután 263,55/70 forint volt az euró árfolyama. A dollár reggel 229,70-230,00 forintot ért, szemben az előző nap délutáni 228,40/65 forintos árfolyammal.
"Nem akarunk árfolyamcélt követni, a 250-260 forint az euróhoz képest közép- és hosszú távra vonatkozik" - idézte a Reuters hírügynökség László Csaba pénzügyminisztert, aki külföldi újságíróknak nyilatkozott. A magyar gazdaság várhatóan 3,5 százalékkal növekszik az idén és jövőre, a tavalyi 3,3 százalék után, és az államháztartási hiány jövőre várhatóan a GDP 3,5 százaléka lesz az idénre várt 4,5 -5,0 százalék után - tette hozzá a hírügynökség, ugyancsak a pénzügyminiszterre hivatkozva.
Idénre a hiánycél eredetileg 4,5 százalék volt, de a kismamák jövedelempótló támogatása miatt a kiadások 30 milliárd forinttal nőnek. "Változatlanul el vagyunk kötelezve a költségvetési céljaink iránt - mondta a miniszter, aki szerint a 2007-es vagy 2008-as euróövezeti csatlakozás célja megköveteli a hiány csökkentését az elkövetkező években.
A Reuters szerint a pénzügyminiszter arról is szólt, hogy lát némi bizonytalanságot az idei, 3,5 százalékos GDP-növekedési várakozás körül, de jövőre nem számít lassulásra, noha a fő exportpiacokon, főleg Németországban továbbra is gyengének ígérkezik a növekedés. A pénzügyminiszter megerősítette, hogy a jövő évi költségvetés tervezete szerint a kiadások 7 százalékkal nőnek, ami az inflációs előrejelzésekhez képest elég nagy növekedés, amit részben a jövő májusi EU-csatlakozás költségei okoznak. A bevételek növekedése azonban lehetővé fogja tenni a hiány csökkentését, a GDP 1,0-1,5 százalékára - idézte a minisztert a Reuters.(MTI)