Aszály: Medgyessy 60 milliárd forint támogatást ígér a termelőknek

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Az aszály okozta károk enyhítésére 60 milliárd forintot különít el a kormány a mezőgazdasági termelők számára - jelentette be Medgyessy Péter kormányfő.

A miniszterelnök elmondta: az összegből 50 milliárd forintot kedvezményes lejáratú hitel formájában juttatnak azoknak az üzemeknek, gazdáknak, akiknél a hozamkiesés - az elmúlt három év termését alapul véve - meghaladja a 20 százalékot, 10 milliárd forintot pedig vissza nem térítendő támogatásként kaphatnak azok, akiknél a kár mértéke 30 százalék feletti. "Mindez a szántóföldi, a szőlő-, a gyümölcságazatot érinti, valamint az erdőtelepítőket, a fólia alatt növényt termesztőket és a halászati ágazatot" - mondta a kormányfő.
A miniszterelnök kijelentette, az ötvenes évek óta nem volt a mostanihoz hasonló súlyos aszályhelyzet az országban, s a természet okozta kár anyagi hatását tekintve nagyobb, mint amit a tavalyi árvíz idézett elő. A döntés szerint a károk mérséklésére termelőegységenként legfeljebb 250 millió forint hitel vehető fel ötéves futamidővel, egyéves türelmi idővel. A hitel kamattámogatással párosul, ami a jegybanki alapkamat 70 százaléka.
Medgyessy Péter arról is szólt, hogy a kárenyhítő támogatások szabályozásának részleteit a földművelésügyi és a pénzügyi tárca közösen a következő tíz napban dolgozza ki. Ezt követően az érintettek a megyei földművelésügyi hivatalokhoz, illetve a falugazdászokhoz fordulhatnak igényükkel. (MTI)