Külföldi cégek is pályázhatnak az iraki olajipar újjáépítésére

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Az amerikai hadsereg csütörtökön pályázatot hirdetett az iraki olajipar újjáépítésére. Két szerződésre várnak ajánlatokat, összesen 1 milliárd dollár értékben. Ezzel megnyílik a lehetőség a külföldi vállalatok előtt is, amelyek eddig kimaradtak az ilyen ügyletekből.

A szerződések - az egyik Irak déli, a másik az északi részére vonatkozik - a márciusban a Kellog Brown and Root cégnek pályázat nélkül odaítélt szerződést váltják fel. A Kellog Brown and Root (KBR) a texasi Halliburton olajvállalat részlege, amelyet egykor Dick Cheney alelnök vezetett. A szerződés bírálatok kereszttüzébe került, a demokrata törvényhozók azt rótták fel, hogy túl sok iraki megbízást "visz el" egy olyan vállalat, amely Dick Cheney-hez kötődik. A Fehér Ház azonban nyomatékosan cáfolta ezt.
A hivatalos ajánlattétel a két szerződésre most indul, ezekre külföldi cégek is pályázhatnak. A kormány lehetőség szerint két különböző vállalatnak adná oda a megbízást, mert "a két szerződés földrajzi térsége eltérő" - áll a versenykiírásban.
A Kellogg Brown and Root jelezte, hogy indul az új szerződések elnyeréséért. A szerződések legkisebb összege 500 ezer, legnagyobb összege 500 millió dollár. A kezdeti szakasz 24 hónap, ezt három egyéves opció követi. A vállalatok augusztus 14-ig pályázhatnak, a licit előtti konferencia július 14-én Dallasban lesz. (MTI)