Lezárult a kárpótlási jegyek cseréje

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A Forrás Rt. részvényeinek vasárnap lezárult cseréjével hivatalosan befejeződött a magyarországi kárpótlási jegyek egy évtizede tartó állami bevonása, tudósít az MTI. A tranzakciót a kormány a kárpótlásijegy-bevonás lezárásának tekinti.

A vasárnap lezárult Forrás részvénycsere során egy kárpótlási jegyért egy darab ezer forint névértékű Forrás részvényt igényelhettek a jegyzésben résztvevők. Előzetes információk szerint nagy volt a részvények iránti érdeklődés, de a tranzakció végleges eredményéről csak július 25-én ad tájékoztatást az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV Rt.).
Kormányzati becslések szerint a Forrás részvénycseréig 7-9 milliárd forintnyi kárpótlási jegy maradt forgalomban. Ezt a mennyiséget teljes egészében átválthatták a jegytulajdonosok. A felajánlott Forrás részvényeket a kibocsátást követően bevezetik a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT).
A Forrás portfoliójának értékes részét képezik a MOL, a Richter, a BorsodChem és az Antenna Hungária részvényei, de a cég befektetései között több, aránylag kisebb értékű állami cég is megtalálható. A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének (TEBÉSZ) és a Kárpótlási Jegytulajdonosok Érdekvédelmi Egyesületének (KJÉE) képviselői korábban többször bírálták az ÁPV Rt.-t a Forrás Rt. vagyonelemeinek szerintük nem megfelelő értékbecsléséért.
László Csaba pénzügyminiszter - kormányzati kártyaadóssághoz hasonlítva a kárpótlási jegyeket - már egy évvel ezelőtt elismerte a jegytulajdonosok igényének jogosságát, és akkor még az idei év kezdetére prognosztizálta a kárpótlás lezárását. A folyamat azonban elhúzódott, és a tranzakció számos ok miatt végül júliusig váratott magára.
A mostani jegyzés után a kormány nem kínál újabb részvénycserét a jegytulajdonosoknak. Az ezzel kapcsolatos határozott kormányzati kijelentések ellenére egyes befektetők még a múlt héten is vásároltak kárpótlási jegyeket a BÉT-en arra számítva, hogy a Forrás-jegyzés után is lesz lehetőség a kárpótlási igény érvényesítésére.