Vita az adócsökkentésről: az MSZP az SZDSZ-től várja a megoldást

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Az MSZP az SZDSZ javaslatára vár ahhoz, hogy megkezdődhessen a két párt közötti tárgyalás a jövő évi adóelképzelésekről - közölte Kovács László szocialista pártelnök. Az MSZP szerint a gazdaság jelenlegi helyzete miatt nem lehet jövőre adót csökkenteni.

Kovács elmondta, hogy az „MSZP kész minden érdemi javaslatot fontolóra venni, kész minden javaslatról tárgyalni". A szocialista politikus szerint pártja nem elvben ellenzi az adócsökkentést, hanem úgy látja, hogy a gazdaság helyzete 2004-ben erre nem ad lehetőséget. "Erősen bízunk abban, hogy ez 2005-ben meglesz, de ha az SZDSZ tud megoldást arra, hogy 2004-ben megvalósulhasson az adócsökkentés, akkor készek vagyunk tárgyalni" – nyilatkozta Kovács László.
Kuncze Gábor, a Szabad Demokraták Szövetségének elnöke az utóbbi napokban többször egyértelművé tette, hogy pártja továbbra is ragaszkodik a jövő évre elfogadott és a ciklus egészére kitűzött adócsökkentési elképzelésekhez. Medgyessy Péter kormányfő viszont közölte: csak úgy tartja lehetségesnek az adócsökkentést, ha az SZDSZ megtalálja az intézkedés forrását.
Keddi lapértesülés szerint egy esetleges adócsökkentés esetén leginkább az valószínű, hogy az SZDSZ-es tárcák költségvetésének további szigorításával és az autópálya-építés forrásainak megkurtításával ellensúlyozzák a kisebb terhet jelentő szja-táblát.