Tízmilliárdot vonna el az idegenforgalomtól az áfakulcs-változtatás

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A forgalmiadó-kulcsok tervezett módosítása az előzetes számítások szerint több mint tízmilliárd forintot von el jövőre a szállodáktól, éttermektől és a közétkeztetésből - közölte négy idegenforgalmi érdekvédelmi szervezet hétfőn a Turisztikai Államtitkárságnak megküldött levelében.

A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ), a Magyar Szállodaszövetség, az Idegenforgalmi Munkaadók Országos Szövetsége (IMOSZ) és a Magyar Vendéglátók Ipartestülete úgy véli, hogy a tervezett módosítások miatt bekövetkező áremelkedések rontják a magyar turisztikai vállalkozások versenyhelyzetét. A szervezetek levelükben felkérték Pál Béla turizmusért felelős politikai államtitkárt, hogy vizsgálják felül a korábban bejelentett intézkedéseket.
A kormány július 16-i döntése szerint január elsejétől megszűnik a nullás áfa-kulcs, az alsó kulcs 5 százalék lesz. A jelenlegi 12 százalékos kedvezményes kulcs 15 százalékra nő, míg a mostani 25 százalékos felső kulcs 23 százalékra csökken.
"Ezek a kulcsok aláássák a turizmus és a vállalkozások versenyképességét, ellentétesek az Európai Parlament irányelveivel, miszerint a szakmára a legalacsonyabb kedvezményes kulcshoz viszonylag közeli kulcs indokolt" - közölték levelükben a hazai idegenforgalmi szervezetek, amelyek szerint a vendéglátás területén maximum 9 százalékos áfa-kulcsot tartanak indokoltnak a piac szereplői. (MTI)