Még 150 millió euró hitelt vesz fel a Mol

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Újabb, ezúttal 150 millió eurós hitel felvételéről írt alá szerződést a Mol Rt. hétfőn az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD). A megállapodás hét éves futamidőre szól és a korábban bejelentett rekordösszegű, 750 millió euróra tervezett finanszírozási csomag utolsó része.

A Mol bejelentése szerint az EBRD hitelt környezetvédelmi célú beruházásokra költik, míg a teljes finanszírozási keret nagy részét általános vállalatfinanszírozási célokra fordítják. Az olajtársaság június 27-én írt alá egy 600 millió euró összegű, többdevizás hitel felvételéről szóló megállapodást egy nemzetközi szindikátussal. A hitel az ötéves futamidő lejáratakor egy összegben törlesztendő, kamata az Euribor, plusz egy sávos rendszer alapján meghatározott kamatfelár.
Elemzők korábban emlékeztettek, hogy a Mol a hatalmas hitelösszegből törlesztheti folyamatban lévő akvizícióinak költségét: a több mint 200 millió dolláros vételárat a szlovákiai Slovnaft fennmaradó részvényeiért és 505 millió dollárt a horvát INA olajtársaság részvényeinek nemrégiben elnyert 25 százalékáért.
A hétfőn megkötött szerződésben szereplő kölcsön Közép-Kelet-Európa olaj- és gáziparának legnagyobb, biztosíték nélkül nyújtott kereskedelmi banki hitele, valamint a legnagyobb önálló EBRD-kötelezettségvállalás a természeti erőforrások szektorában mind Magyarországon, mind pedig a közép-kelet európai térségben. (MTI)