PSZÁF: részleges felfüggesztés a K and H Equities Rt.-nek

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Szeptember 30-ig felfüggeszti a K and H Equities kereskedési jogát a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) - jelentette be a hatóság pénteken. Közben a K and H Bank megállapodást kötött egy, a K and H bankcsoporton kívüli brókercéggel, hogy a K and H Equities működésének átmeneti szünete idejére ezen a brókercégen keresztül teljesíti a bank az ügyfelek által adott tőzsdei megbízásokat.

A PSZÁF-határozat szerint a felfüggesztés kiterjed a K and H Equities befektetési szolgáltatási, kiegészítő befektetési szolgáltatási, továbbá az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár, valamint magánnyugdíjpénztár részére történő vagyonkezelési tevékenységére. A brókercég a következő két hónapban kizárólag csak saját tulajdonú eszközeinek kockázatmentes befektetési eszközbe történő befektetését végezheti, illetve a már meglévő ügyfelek derivatív pozícióinak lezárása iránti megbízásait fogadhatja el. A határozat indoklást nem tartalmaz, ellene közigazgatási eljárás keretében fellebbezni nem lehet. Bírósági felülvizsgálata azonban kérhető a határozat kézbesítésétől számított 30 napon belül.
A döntés valószínűleg nagy érvágás a K and H Equities számára, amely a Budapesti Értéktőzsde adatai szerint az idei év első hat hónapjának összesített forgalmi adatai alapján a második legnagyobb hazai bróker volt a börze azonnali piacán, több mint 263 milliárd forintos forgalommal. A K and H Bank időközben bejelentette, hogy megállapodást kötött egy, a K and H bankcsoporton kívüli brókercéggel, hogy a K and H Equities működésének átmeneti szünete idejére ezen a brókercégen keresztül teljesíti a bank az ügyfelek által adott tőzsdei megbízásokat.
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) a PSZÁF-döntést követően pénteken közölte, hogy a brókercég tőzsdei kereskedési jogát augusztus 1-jétől szeptember 30-ig a határidős piacon csak zárás tevékenységre korlátozza. A brókercég a részvénypiacon továbbra is kereskedik; a tőzsde azonnali piacán csak saját számlás ügyleteket köthet. A felügyelet határozata értelmében ugyanis ügyfélmegbízásokat - a határidős piaci pozíciózárások kivételével - nem teljesíthet. A BÉT a brókercég kereskedési jogának visszaállításáról egyeztetett a felügyelettel.