EU-ultimátum a Microsoftnak

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság szerdán elmarasztalta az amerikai szoftvergyártó óriás Microsoftot domináns piaci pozíciójának rosszhiszemű kihasználásáért és ultimátumot szabott a cég számára - jelentette a Reuters. A bizottság szerint a Microsoft vagy felhagy bizonyos termékeinek a Windows operációs rendszerekkel együtt történő árusításával, vagy pedig súlyos büntetésekre számíthat az ellene jelenleg is folyó trösztellenes vizsgálatban.

Az EU versenypolitikáját felügyelő biztos, Mario Monti szerint az Európai Bizottság jelentést juttatott el a Microsofthoz, amelyben a cég jelenlegi piaci gyakorlatával kapcsolatos kifogásait foglalja össze, illetve lehetséges megoldásokat is kínál a szoftvergyártó számára. A verdikt szerint a Microsoftnak választania kell: a vásárlók szabad választásának biztosítása érdekében vagy Media Player nevű multimédiaszoftvere nélkül kezdi árusítani Windows rendszereit, vagy pedig más szoftvergyártók termékeit is kínálja a Windows-csomagokban.
Monti szerint mindkét megoldás segíthet a vevők szabad választási jogának helyreállításában. E az utolsó esélye a Microsoftnak arra, hogy súlyosabb büntetés nélkül megússza az ellene már három éve folyó európai trösztellenes eljárást - jelentette ki a biztos. Az amerikai szoftvergyártónak az EU végső döntése előtt joga van még egy meghallgatáshoz, illetve írásban benyújthatja válaszát az EU ma nyilvánosságra hozott jelentésére.