APEH: jövőre több tízezerrel nőhet az evások száma

Utolsó frissítés:

Jövőre akár több tízezerrel is nőhet az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) választók száma az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) szerint. Az idén 60 ezren döntöttek az átalányadózás mellett.

Az APEH szerint az első kísérleti év tapasztalatai az eva szempontjából rendkívül kedvezőek az adózók és az adóhivatal szempontjából is. A jövőre a 15 millió forintról 25 millió forintra emelt árbevételi határ 30 ezerrel bővíti azon vállalkozások körét, amelyek az evát választhatják. Az idén 250 ezer vállalkozásnak lett volna erre lehetősége, közülük mintegy 60 ezren döntöttek az átalányadózás mellett. A hivatal szerint az eva főként azon vállalkozások számára előnyös, amelyek alacsony költséghányaddal dolgoznak.
A jelenlegi evásoknak az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) tegnapig kellett befizetniük a harmadik negyedévi bevételek után. A törvény alapján ugyanis minden negyedévet követő hónap 12. napjáig kell a háromhavi bruttó bevétel 15 százalékát előlegként befizetni, mivel azonban ez a nap vasárnapra esett, így a határidő hétfőre tolódott ki. (MTI)