A PM kitart a 4,8 százalékos államháztartási hiány mellett

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Az idén az államháztartás hiánya nem haladja meg a GDP 4,8 százalékát az eredetileg tervezett 4,5 százalékkal szemben, a többletdeficit mintegy 70 milliárd forintot tesz ki - tartalmazza a Pénzügyminisztérium (PM) szerdai jelentése.

A tárca eredetileg ez évre 832 milliárd forintos hiánnyal számolt, várhatóan azonban mind a bevételek, mind a kiadások magasabbak lesznek a számítottnál. A bevételek a tervezettet 280 milliárd forinttal, a kiadások 350 milliárd forinttal haladják meg.
Több folyik be az általános forgalmi adóból (80 milliárd forint plusz), a fogyasztási adóból (13 milliárd forint többlet), a társasági nyereségadóból (23 milliárd forint plusz), az egyszerűsített vállalkozási adóból (17 milliárd forint többlet) és az egyéb adóbevételek is 16 milliárd forinttal lesznek nagyobbak. Az illetékekből származó többlet 9 milliárd forint.
A költségvetés kamatkiadása 80 milliárd forinttal lesz nagyobb, lakástámogatásra a tervezettnél 53 milliárd forinttal költenek többet, a nyugdíjkiadások növekménye 42 milliárd forint, gyógyszertámogatásra pedig 25 milliárd forinttal költenek többet. (MTI)