Lakáspiaci ügynökök reményei

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Saját termékek bevezetésével erősítenék pozíciójukat a dinamikusan fejlődő hazai jelzáloghitelezés "táplálékláncának" alján működő hitelközvetítő vállalkozások. Ezt viszont az egyre népesebb ügynöki piac kevés szereplője bírná tőkével.

Várhatóan az év végéig megkapja a kereskedelmi bankká alakulásához szükséges engedélyeket a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől (PSzÁF) az Első Lakáshitel Országos Takarékszövetkezet, amely az átalakulás után saját kockázatú jelzáloghitel-termékeket kíván értékesíteni – mondta a hvg.hu-nak Füzes Sándor, a szintén az Első Lakáshitel-csoporthoz tartozó Első Lakáshitel Kft. ügyvezetője. A szövetkezet jelenleg 50 millió forintos jegyzett tőkéje a banki részvénytársasággá alakulással 2 milliárd forintra nő, amit teljes egészében az Első Lakáshitel-csoport tulajdonosa, az amerikai-kanadai Emerging Europe Capital Investors (EECI) befektetési alap luxemburgi leánya, a Mortgage Holdings fedez. A jelenleg tíz budapesti irodával működő csoportnak körülbelül hatezer ügyfele van, és saját betéti és hiteltermékeket is kínál.
Az erőteljesen bővülő jelzáloghitel-piacon azonban az Első Lakáshitel eddig csupán az állami tulajdonban lévő Földhitel- és Jelzálogbank Rt. (FHB) hiteleinek közvetítőjeként vett részt. Az együttműködésben a szövetkezeti csoport tevékenysége csak az FHB-ból kiszervezett ügyviteli és adminisztratív feladatok elvégzésére terjedt ki, hitelbírálati és folyósítási döntéseket nem hozhatott. Azaz, az ügyfél a hitelintézés során a közvetítő ügynökkel tartotta a kapcsolatot, de a bankkal állt szerződéses viszonyban. Az ügynöki munkát végző társaság a közvetítés díját nem az ügyféltől, hanem a bank által kivetett hiteldíjból kapta meg.
„A bankká való átalakulás egyik döntő oka, hogy át szeretnénk térni az önálló jelzálogjogú hitelezésre” – magyarázta Füzes. A tervek szerint a jövőben a csoport olyan jelzáloghiteleket értékesítene, amelyeket az FHB refinanszíroz, de az Első Lakáshitel végzi a hitelbírálatot és a folyósítást is. „Így nagyobb lehet a hitelbírálat rugalmassága, illetve számunkra kedvezőbb a termék jövedelmezősége” – tette hozzá Füzes. A banki működés első évének végére Füzes szerint az Első Lakáshitel 15-20 milliárd forintos hitelportfóliót kíván kiépíteni.
A többszáz hazai hitelközvetítő ügynöki cég közül többen szintén saját jelzáloghitel-portfólió kialakításán dolgoznak, bár a bankká alakuláshoz szükséges milliárdos tőke híján nem alakulnának önálló hitelintézetté. A 2000-ben alapított, az FHB jelzáloghiteleit az AXA Biztosító Rt. és a Generali Biztosító Rt. hálózatán keresztül is értékesítő Ingatlanhitel Plusz Kft. az év végéig, de legkésőbb a jövő év első felében rt.-vé alakulna és elkezdené saját hitelportfóliójának kialakítását – mondta a hvg.hu-nak Jurányi Gábor, a társaság ügyvezetője és 49,7 százalékos tulajdonosa. Az Ingatlanhitel Plusz jelenleg refinanszírozó banki partnert keres, illetve Jurányi szerint egy új tőkebefektetőt sem utasítana vissza. A vállalat három évvel ezelőtti indulásakor az 50 százalék fölötti részesedéssel rendelkező Concorde Értékpapír Rt. ugyanis idén márciusban 25 százalékra csökkentette tulajdoni hányadát, miután a társaság 2002-es éves jelentése szerint a kezdeti befektetés értékvesztése mintegy 10 százalékkal rontotta a Concorde tavalyi eredményét.
„Az ingatlanhitelezés bővülésével egyre több közvetítő jelenik meg a piacon, de kevesen értenek hozzá igazán” – mondta Kiss Roland, a 2002-ben 2,5 milliárd forint értékű FHB-jelzáloghitel folyósítását intéző Aritma Consulting Kft. 66 százalékos tulajdonnal rendelkező ügyvezetője. Kiss szerint cége vertikálisan terjeszkedne a jövőben, de azt már nem árulta el, vajon ez a saját kockázatú jelzáloghitel-termékek megjelenését jelenti-e.
Míg az FHB közvetítő ügynökei csak most tervezik a nagyobb kockázatvállalással és jelentősebb profittal kecsegtető önálló jelzálogjogú hitelezésre való áttérést, a hazai kereskedelmi bankok közül a Raiffeisen Bank Rt. köré csoportosuló ügynökök már csaknem egy éve belekóstoltak az új lehetőségbe. „Eredetileg az év végére 2,5-3 milliárdos portfóliót terveztünk, de a piac a terveink felett teljesített” – mondta Hetényi Csaba, a február óta működő Credit House Magyarország Ingatlanfinanszírozási Rt. ügyvezető igazgatója. A klasszikus szabadfelhasználású jelzáloghitelekre specializálódó társaság saját maga végzi a hitelbírálatot, illetve a kockázatkezelést is. A Credit House a folyósításokat abból a hitelkeretből fedezi, amelyet a Raifffeisen Bank az év elején kötött szerződéssel engedett át a számára. Hetényi szerint a vállalat által kihelyezett jelzáloghitelek összege három éven belül elérheti a tízmilliárd forintot. „Körbejártunk számos bankot, de a többségük a refinanszírozás kérdésében konzervatívnak mutatkozott” – mondta Hetényi. „Egy-két éven belül sokkal aktívabbak lesznek a bankok ezen a területen is” – tette hozzá az ügyvezető.
Bár a jelzáloghitelek állami támogatási rendszerének idei átdolgozása után sokak szerint véget érhet a hazai lakáshitel-boom, a jelzáloghitelek közvetítésével foglalkozó ügynöki cégek vezetői szerint a növekedés korántsem áll meg. „Egyelőre még növekszik a piaci torta, de a piac szereplőinek még rengeteg tanulni valójuk van” – foglalta össze tapasztalatait Füzes Sándor, az Első Lakáshitel ügyvezetője.