A Jukosz-elnök letartóztása pánikot váltott ki az orosz piacokon

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Mintegy fél százalékkal esett hétfőn reggel a rubel árfolyama a dolláréhoz képest, mivel a kereskedők körében megugrott a dollár iránti kereslet. Mindez azt követően történt, hogy szombaton az orosz hatóságok előzetes letartóztatásba helyezték Mihail Hodorkovszkijt, a Jukosz olajkonszern elnökét.

A rubel árfolyama a pénteki 29,9156 dollárról hétfőn 30,0750 dollárra esett annak hatására, hogy a bankok gyorsan lezárták dollárpozícióikat, és keményvalutákra álltak át. Az egyik bankszakember szerint a tőkekivonás mértéke jelentősen meghaladja a tőkebehozatalét, és ez pánikot váltott ki a piacon. Hodorkovszkij letartóztatása az erős orosz országkockázatra, illetve a jogrendszer kérdőjeleire figyelmezteti a befektetőket - véli az Aton Capital értékforgalmi társaság illetékese. A MICEX-en, az egyik legnagyobb orosz tőzsdén az árfolyamok a hétfői kereskedés kezdetekor 12,6 százalékkal estek; a Jukosz-papírok vesztesége ugyanitt 19 százalékos, míg az RTS-tőzsdén 16 százalékos volt.
Nem érinti a Mol és a Jukosz szerződéses kapcsolatát az, hogy előzetes letartóztatásba helyezték az orosz olajcég első emberét - mondta a Mol kommunikációs igazgatója vasárnap. Ferencz I. Szabolcs azt is közölte: az orosz cég írásban biztosította a Molt, hogy eleget tesz minden szerződéses kötelezettségének; ennek alapján semmilyen kőolaj-ellátási problémára nem kell számítani az országban.
Mihail Hodorkovszkijt egy moszkvai bíróság szombat este helyezte előzetes letartóztatásba, miután az orosz főügyészség csalás, okirat-hamisítás, sikkasztás és adócsalás miatt vádat emelt ellene. Az ügyészek közölték, hogy vádjaik a 40 éves Hodorkovszkijra mint a Jukosz vezetőjére és mint magánszemélyre egyaránt vonatkoznak. A Jukosz olajkonszern képtelennek nevezte a szombaton őrizetbe vett vezetője ellen felhozott vádakat, ugyanakkor közleményben tudatta: a beruházókkal és hitelezőkkel szemben fennálló kötelezettségeinek teljes mértékben eleget tesz. (MTI)