Osztrák vasutassztrájk: megmerevedtek az álláspontok

Utolsó frissítés:

A vasút vezetése szerdán elbocsátással és kártérítési igényének érvényesítésével fenyegette meg a tiltakozókat.

Az osztrák vasutak (ÖBB) vezetése szerdán arra hívta fel a sztrájkot hirdető vasutas szakszervezet figyelmét, hogy szolgálati kötelesség megszegésének tekinti a meghatározatlan idejű "figyelmeztető" akciót, s ez - az elbocsátást is magába foglaló - fegyelmi intézkedéseket vonhat maga után, valamint a munkaszerződés megszegése miatt kártérítést is követelhet a sztrájkolóktól.
Wilhelm Haberzettl, a sztrájkolók szakszervezetének a vezetője hevesen bírálta a vállalat vezetésének a fenyegetőzését, és a kialakult helyzetért a kormányt tette felelőssé. Rámutatott arra, hogy a fenyegetőzéssel az ÖBB vezetése nyíltan az európai szociális chartával szemben foglalt állást.
A szakszervezeti vezető megismételte, hogy a kormánynak vissza kellene vonnia azokat a reformterveit, amelyek alapján átalakítják a vasutat, és 8 ezer munkahelyet megszüntetnek. Wolfgang Schüssel kancellár az ellenzék képviselőinek heves támadásai dacára parlamenti felszólalásában megerősítette, hogy kormánya tartja magát az ÖBB átlakítását célzó terveihez. (MTI)