A kormány támogatja az MNB kamatemelését

Utolsó frissítés:

A kormány támogatja a jegybankot abban a törekvésében, hogy a spekulációs okokra visszavezethető forintgyengülésnek rövid távú, akár drasztikus lépésekkel is elejét vegye - áll László Csaba pénzügyminiszter pénteki közleményében. Elemzők viszont kétségesnek tartják a kamatemelés rövid és hosszú távú hatását.

A csütörtöki pénzpiaci események, azaz a gyengülő forint, és a megugró állampapírpiaci hozamok egyértelműen spekulációs szándékra vezethetők vissza - rögzíti a pénzügyminiszter. A kormány nem tartja indokoltnak, hogy a külső egyensúly javulása érdekében az árfolyam számottevően gyengüljön, és ez határozza meg az ERM II árfolyamrendszerbe, majd az eurózónába belépésünkkel kapcsolatos politikánkat is - teszi hozzá László Csaba közleménye.Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Távozik-e posztjáról László Csaba pénzügyminiszter márciusig?
A javuló gazdasági fundamentumok, az államháztartási hiány gyors csökkentése, a lassuló és a teljesítményekkel mindinkább összhangba kerülő bérkiáramlás alapján arra lehet számítani, hogy a piacok rövidesen megnyugszanak - közölte a pénzügyminiszter.Dilettáns döntést hoztak az MNB-ben - jelentette ki ezzel ellentétben az Index szerint Albrecht Ottó, a Cashline Értékpapír Rt. tulajdonosa, aki szerint a jegybank az elmúlt tizenöt év legrosszabb döntését hozta meg, amivel egy dél-amerikai ország szintjére süllyesztette Magyarországot. Albrecht felháborítónak tartja, hogy néhány spekuláns befektetési bank pár száz millió euróval ilyen rettegésben tartsa, zsarolja, s kapkodásra kényszerítse a Magyar Nemzeti Bankot. Albrecht szerinte 100 bázispontos csökkentés lett volna a megfelelő módszer, s a 300 bázispontos emeléssel még a hét eleji szintre sem sikerült felkapaszkodnia a forintnak. Ilyen kamatszint mellett teljesen ellenhetetlenül az ország, a hitelek drágulása a még itt lévő befektetőket is kiüldözi az országból - vélte.A kamatemelés mértékét nem árazta be a piac – mondta Nyeste Orsolya, Postabank Rt. elemzője, aki arra is figyelmeztetett: a lépés kétélű fegyver az árfolyam alakulása szempontjából, bizalomvesztő hatása is lehet.Vojnits Tamás, az OTP Bank Rt. elemzője szerint voltak olyan várakozások is, amelyek jelentős mértékű kamatemelésre vonatkoztak, a piac egy része azonban arra számított, hogy a jegybank kivár. A külföldiek kezében lévő jelentős mennyiségű állampapír-állomány nagymértékben leértékelődik a jegybank lépésével – mondta Vojnits Tamás, azt azonban pozitívnak nevezte, hogy az MNB nem engedte el a forintot.Nem várt kamatemelést Varga Lóránt, az Inter-Európa Bank Rt. elemzője, s véleménye szerint a spekuláció ellen ezzel az eszközzel nem lehet hatásosan fellépni. A Monetáris Tanács lépése kedvezőtlen esetben újabb spekulációt és további forinteladást is elindíthat – mondta az elemző, aki ugyanakkor úgy vélte, hogy váratlan időpontja és mértéke miatt - ha 260 alá csökken a forintárfolyam - a kamatemelés jól időzített lépés volt.(MTI)