Kamatot emel az OTP

Utolsó frissítés:

Az OTP Bank Rt. hitelkamatait 3 százalékkal, betéti kamatait pedig 1,5-2,7 százalékkal emeli meg december 20-i hatállyal - közölte a bank csütörtökön.

Az OTP tájékoztatása szerint a döntést a jegybanki alapkamat 2003. november 28-i 300 bázispontos emelését követően a pénzpiacon kialakult helyzet értékelése és a várható tendenciák elemzése után hozta meg a legnagyobb magyarországi hitelintézet árazásért felelős testülete áttekintve a bank teljes eszköz- és forrásoldali termékkörét, valamint a versenykörnyezetben bekövetkezett változásokat.Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Lesz-e újabb jegybanki kamatváltoztatás az idén?
"A grémium az ésszerűség és a kiszámíthatóság szempontjai mentén határozott arról, hogy december 20-i hatállyal jellemzően 300 bázisponttal felfelé módosítja a hitelek egy részének kamatát és ugyanezen időponttól lekötési időtől és összegtől függően, 150-275 bázisponttal megemeli a lekötött betétek után fizetett kamatot" - mondta Spéder Zoltán.Az OTP-nél a vállalati-vállalkozói üzletágban a saját forrású hitelek és a lekötött betétek döntő része pénzpiaci kamatokhoz, illetve referenciahozamokhoz kötött, következésképp automatikusan átárazódik. Ugyanakkor a kereskedelmi banki üzletágban az OTP Bank bizonyos hiteltípusoknál december 20-ától 3,25 százalékponttal felfelé korrigálja a kamatokat, és ezzel egyidejűleg 200-275 bázisponttal magasabb kamatot térít vállalati számláknál összeg és lekötési idő függvényében a lekötött betétek körében. Az elhelyezett összegtől függően a sávos kamatozású vállalkozói megtakarítási számlán december 20-ától az elérhető kamat 150-275 bázisponttal növekszik.A lakossági folyószámla-hitelek és a szabad felhasználású jelzálog típusú hitelek kamatát december 20-i hatállyal 3 százalékponttal felfelé módosították, ugyanakkor változatlanul maradtak az áruvásárlási hitelek és a hitelkártya jelenleg érvényes kamatmértékei. A lakossági folyószámla tranzakciós vagy készenléti számlaként működő látra szóló formájának kamata nem változik, ugyanakkor a lakossági megtakarítási módozatok körében eltérő mértékben, de valamennyi számla és könyves betétet érint a kamatemelés. A kamatemelés mértéke 150-200 bázispont.A folyószámlán lekötött betétek körében az elérhető hozam lekötési időtől és összegtől függően 7,00 és 11,5 százalék között alakulhat, míg a látra szóló lakossági megtakarítási számlán és az elektronikus megtakarítási számlán az elérhető hozam 5 millió forinttól 11 százalékra emelkedik december 20-ától - közölte az OTP. (MTI)