Londoni elemzők szerint a forint még mindig túlértékelt

Utolsó frissítés:

A forint a legutóbbi gyengülés ellenére továbbra is túlértékelt; valós egyensúlyi helyzete 290 forint/euró felett lenne - áll az egyik vezető londoni befektetési ház szerdán kiadott elemzésében.

A fő gond az, hogy az MNB gyakorlatszerűen igen szűk - most például alig 4 százalékos mozgást engedélyező - árfolyamsávot jelöl ki az inflációs célokhoz – állítja a Crédit Agricole Indosuez (CAI) bankcsoport londoni befektetési érdekeltségének jelentése. Ennek – szerintük - komoly hátulütője, hogy már viszonylag kismértékű árfolyamkilengés esetén is a piac azonnal jelentős kamatemelést kezd beárazni.Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
280 Ft fölé emelkedik-e az euró árfolyama december 12-ig?
Ahhoz, hogy a forint megfelelően legyen értékelve, 290 forint/euróra, vagyis még mintegy 7 százalékkal kellene gyengülnie - mondják a londoni elemzők, akik szerint ezt versenyképességi meggondolások is indokolnák. Az elemzők nem zárják ki, hogy a forint hamarosan vissza is gyengül erre, vagy esetleg ennél is magasabb euróárfolyamra. Ugyanakkor úgy tartják, bármilyen további kamatemelés az árfolyamcél védelmében csaknem bizonyosan hatástalan lenne. (MTI)