Ismerős arcok emeltek tőkét az Econetben

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A körülmények azt sejtetik, hogy az új technológia, amit a tőkeemelés után a pénzügyi szektornak akar nyújtani az Econet, a mobil fizetési rendszerekkel lehet kapcsolatban. Ezt Móricz Gábor, az egyik főtulajdonos sem tagadta.

Elmaradt a bombameglepetés az Econet keddi közgyűlésén. A beharangozása óta nagy izgalmat keltett 0,5-1 milliárd forintos tőkeemelésben többnyire olyan befektetők vettek részt, akik már korábban is feltűntek az Econet környékén.

A tervezett tőkeemelés megmozgathatta a befektetők fantáziáját, a cég részvényei a szokottnál jóval magasabb forgalom mellett 12 százalékkal drágultak. Január végén három hét alatt 44 százalékkal emelkedett az Econet-részvények ára. A papír „törzsközönsége”, a spekuláns kisbefektetők jól tudják, hogy egy ilyen arányú tőkeemelés, amennyiben azt egy - vagy több, de összehangoltan cselekvő - befektető hajtja végre, automatikusan nyilvános vételi ajánlattételi kötelezettséget eredményezne, de az új tulajdonosok feltehetőleg vigyáztak rá, hogy ez ne következzen be. A befektetők névsora alapján csak annyi látható, hogy az Econet korábbi legnagyobb befektetőinek érdekeltségi körébe tartozó Budapesti Ingatlanhasznosítási és Fejlesztési Rt.-hez kapcsolódó társaságok és a céggel már azelőtt is kapcsolatban álló személyek erősítették tovább jelenlétüket az internetes tőzsdei társaságban.

A tőkeemelésben a két legnagyobb új befektető a Biaric Rt. 228,157 millió forinttal, az Econettel már korábban közös újságot tervező amerikai Corporate Assett Management 220 millió forinttal vett részt. A mobil és internetes távközlési szolgáltató cégekben is tulajdonos befektető cég, a Termindex Rt., amely szintén volt már tulajdonos az Econetben, 70 millió forintot jegyzett. A Termindex tulajdonosa az Econet egyik korábbi vezetője, Varga Zoltán, aki az Econettől a BIF-hez igazolt át igazgatónak. Az Econet egyik pénzügyi befektetője, Nobilis Kristóf tulajdonában lévő Dona Döme Kft. 50 millió forintot, az ingatlanos érdekeltségű Buma Kft. szintén 50 millió forintot, a Nobilis érdekeltségi körébe tartozó BIF Rt. tulajdonában lévő Katlan Rt. ugyancsak 50 millió forintot tett az Econetbe. A felügyelőbizottságban korábban is résztvevő két TV2-s arc, Kereszty Gábor (az Econet felügyelőbizottsági tagja) 5,7 millió forintot invesztált a cégbe, csakúgy, mint Sváby András családja. A tőkeemelés összesen 679,557 millió forintra rúg, ami megegyezik a jelenlegi alaptőkével, így a cég megduplázta tőkéjét.

A tőkeemelés során lejegyzett részvények ellenértékének 30 százalékát az új tulajdonosoknak a közgyűlést követő öt munkanapig kell befizetni, a fennmaradó részt pedig egy éven belül. A 30 százalék befizetése után az új részvények tulajdonosai tulajdoni jogaikat a befizetés arányában gyakorolhatják, ezek a papírok azonban csak akkor vezethetők be a tőzsdére, ha minden részvényes az egész ellenértéket befizette. A tulajdonosváltás további fejleményei sem okozhattak sokkot a befektetőknek. Ahogyan előre várható volt, az Econet alapító tulajdonosai közül Varga Zoltán, Szenes Gábor és Bakos Bálint a közgyűlésen lemondtak igazgatósági tisztségükről, csakúgy, mint részvényeikről.

Cégtörténet

Az Econet tőzsdei bevezetése 2000. végén internetes céghez méltóan gyors, költségtakarékos és ötletes volt. A tartalomszolgáltatással, weblapgyártással és szoftver-alkalmazás szolgáltatással (ASP) foglalkozó társaság az Eco.Net Kft.-ből nőtt ki, amelyet Szenes Gábor tőzsdei újságíró fiatal programozókkal együtt alapított. Megvették a Virginia Kárpótlási Jegy Hasznosító Rt.-t, és annak "bőrébe bújva", és így jutottak be a magyar tőzsdére. A Virginia főleg kárpótlási jegyeket beváltó kisbefektetői hirtelen az internetes biznisz hazai élvonalban találták magukat.

Az alapítók mellé beszállt egy ingatlanbizniszben utazó pénzügyi befektető, a Kvant Kft. is, amely egy adósság fejében eladta Econet pakettjét a Budapesti IngatlanHasznosítási és Fejlesztési Rt. főtulajdonosának, Nobilis Kristófnak. Az immár Econet névre hallgató új cég részvényeinek értéke hamarosan a névérték öt és félszeresére ugrott, ám jött a dotcom lufi kipukkanása, így 2001 első negyedévében a társaság árbevétele meredeken esett, veszteségei nőttek. De a kitartó munkának köszönhetően 2002. első negyedévében már 8,5 millió forintos nyereség jelentkezett a 2001. évi 105,8 milliós veszteséghez képest, az árbevétel pedig, 127 millió forinttal, az előző évinek közel hétszerese volt.

A magánszféra rendeléseinek elapadása miatt a bevételek is elmaradtak, de jött a mentőöv: az Informatikai és Hírközlési Minisztérium tendert hirdetett önkormányzati fejlesztési projektekre, elsősorban weboldalak készítésére, és ezek közül a az econet.hu is megnyert egy jelentősebb kiírást. El is készültek vele 2002. nyarára, ám a hatóságok a 2002-es kormányváltás után, a visszaéléseket felderíteni hivatott vizsgálat miatt több mint hat hónappal késtek a már régóta és hibátlanul teljesített munka - 150 önkormányzati portál készítésének - kifizetésével. Az Econetnek eközben nem engedték el az állammal szemben fennálló 63 millió forintnyi adó- és tébé járulék-, valamint 34 millió forintnyi áfatartozását. Az egyébként is alultőkésített, növekedési szakaszban lévő cégnek sürgősen tőkére volt szüksége. Ekkor került a képbe a bajban lévő cégek felvásárlására és átalakítására specializálódott, ugyanakkor a tőzsdén alulértékelt, vagy tőzsdén kívüli, de magas osztalékkal kecsegtető részvényeket is vásárló Kaptár Rt., Móricz Gábor nyugalmazott ezredes 100 millió forintos alaptőkéjű, de 500 milliós saját tőkét felmutató vállalkozása. A Kaptár Rt. 23,2 százalékos tulajdoni részesedést vásárolt az Econet-ben, 60 millió forintos tulajdonosi hitelt nyújtott a cégnek, majd folytatta az Econet részvények felvásárlását, folyamatosan kivásárolva az eredeti tulajdonosokat.

A tőkeinjekció ellenére az Econet gazdálkodása fölött sötét felhők gyülekeztek. Köztartozása miatt az Econet nem indulhatott közbeszerzési tendereken, a forgalom drasztikus visszaesése miatt kieső 160 millió forintos árbevételt megpróbálták 100 millió forintos költségcsökkentéssel ellensúlyozni, a dolgozók 90 százalékának elbocsátásával és azzal, hogy a menedzsment csaknem ingyen dolgozott. Miközben a cég 2002. első hat hónapjában 40 milliós nyereséget könyvelt el, 2003. azonos időszakát 62 milliós veszteséggel zárta. 2003. szeptemberében a társaság újabb tőkeemelést hajtott végre, az Econet négy üzleti partnere vette meg a zárt körben kibocsátott új részvényeket, így 118,5 millió forint friss tőke érkezett az internetes társasághoz. Végül az informatikai minisztérium is átvette és kifizette a cég által elkészített önkormányzati portálok csaknem felét. Az adóhatósággal is sikerült megegyeznie az Econetnek, és részletekben kifizette tartozását, addigra azonban az Econet eredeti tulajdonosai helyett az adósság fejében beszálló Kaptár átvette a vezetést a cégben.

Fordulat

Az Econet 2003-ban meglehetősen nehéz évet hagyott maga mögött. Tavaly bevétele a 2002-es felére, 275 millió forintra esett vissza. A szigorú költségcsökkentési program során tavaly a dolgozói létszámot kilenc főre szállították le, a kiadásokat is jelentős mértékben csökkentették, az üzemi eredmény ennek ellenére 51 millió forintos veszteséget mutat. A sikeres üzletrész-adásvételeknek köszönhető pozitív szaldójú pénzügyi eredménynek és "egyes nagytulajdonosok pénzátadásának" köszönhetően azonban a mérleg szerinti eredmény már 10 milliós pluszt mutat. A cég egyre nagyobb figyelmet kíván fordítani az ágazaton belül működő társaságok üzletrészeinek adásvételére, aminek eredménye nehezen tervezhető, így a társaság továbbra is a kispénzű magyar spekulánsok kedvenc papírja maradhat.

A bomba akkor robbant, amikor az Econet vezetése tavaly év végén bejelentette, hogy a társaság közgyűlése rövidesen 500 millió és egy milliárd forint közötti tőkeemelésről szavaz. A befektetés azért tűnt meglepő hírnek, mert a 100 forintos névértékű econet.hu részvények a bejelentéskor a tőzsdén 50-55 forinton forogtak, névérték alatt viszont nem lehet részvényt kibocsátani, így a reménybeli befektető dupla árat fizet, amiért alighanem a többségi tulajdonossá válás kompenzálja - vélekedik a Napi Gazdaság. A portfolio.hu arra gyanakszik, hogy ismét új társaságot akarnak a magyar tőzsdére bevezetni a hátsó kapun keresztül, pontosan úgy, ahogyan három évvel ezelőtt az Econet is bejutott egy kárpótlásijegy-hasznosító cég bőrébe bújva, csak most az Econet lenne a trójai faló. Egyesek úgy vélik, az Econetben tavaly többségi tulajdonhoz jutott Kaptár Rt. és a körülötte csoportosuló, a Budapest Ingatlanhasznosítási és- Fejlesztési Rt-hez kötődő befektetetői kör invesztál újabb tőkét szerzeményébe. Ha a most tervezett új üzlet bejön, akkor viszont nem kizárt az Econet kivezetése a tőzsdéről - mondta a hvg.hu-nak Móricz Gábor.