Miért késhet Románia uniós csatlakozása?

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Románia esetében csődöt mondhat az EU eddigi bővítési stratégiája, lehet, hogy az unióval folytatott tárgyalásokat átmenetileg fel is kell függeszteni – közölte a hvg.hu-val Schöpflin György politológus, egyetemi professzor.

Egyre többen sürgetik, hogy az EU átmenetileg függessze fel a csatlakozási tárgyalásokat Romániával. Emma Nicholson bárónő, az Európai Parlament (EP) jelentéstevője, és Arie Oastlander, az EP holland képviselője is a Romániával folytatott csatlakozási tárgyalások felfüggesztését szorgalmazza arra hivatkozva, hogy a bukaresti vezetés nem teljesítette egy sor vállalt kötelezettségét. Szerintük késlekedik az állami vállalatok privatizálása az energiaiparban, a bányászatban, a szállítmányozásban, és a román kormány nem hajtotta végre a beígért közigazgatási reformot, korlátozza a szólás és sajtószabadságot.

„Tény, hogy Románia nem képes végrehajtani valamennyi általa vállalt jogi és egyéb kötelezettséget, ami azzal magyarázható, hogy a román politikai elit látszatdemokráciát hozott létre a kommunizmus bukása után. Egyfajta neokommunista rendszert alakított ki, ez pedig gazdasági és politikai stagnálást eredményez” - vélekedett Schöpflin. „Nem nehéz elképzelni egy olyan csatlakozási forgatókönyvet, amely szerint Románia foghíjas teljesítményeit az eddigieknél szigorúbb elbírálással illetik. De előbb-utóbb persze, Románia csatlakozni fog, ez mindkét fél kölcsönös érdeke” - tette hozzá a professzor.

A Reuters által megkérdezett 34 gazdasági elemző is úgy vélekedik, hogy Romániának csökkentek az esélyei arra, hogy a jól teljesítő Bulgáriával együtt már 2007-ben csatlakozzon az EU-hoz. A Reuters szerint Bulgária jelentős eredményeket mondhat magáénak mind a reformfolyamat, mind gazdasági konszolidáció tekintetében, ám Románia késlekedik a létfontosságú reformok végrehajtásában. Romániának és Bulgáriának együtt kell csatlakozniuk az EU-hoz, „ez az egyetlen jó megoldás”- szögezte le Solomon Passy bolgár külügyminiszter. A tárgyalások felfüggesztése az egész balkáni térség csatlakozásának késleltetésével járna, és Bulgária hasonló helyzetbe kerülne, mint Görögország, amelynek nincsenek uniós szomszédai” – figyelmeztetett a bolgár külügyminiszter.

A tét kemény eurókra lefordítva is nagy. Brüsszelben bejelentették, hogy Románia és Bulgária együttesen 9-10 milliárd eurós támogatást kaphatna a csatlakozást követő első három évben. Az összegnek több mint egyharmada jutna Bulgáriának, kétharmada pedig Romániának. A hvg.hu-nak Winkler Gyula parlamenti képviselő azt mondta, hogy a Romániának szánt támogatás nettó összege jócskán meghaladja azt az összeget, amit országnak a csatlakozást követően az uniós kasszába kell befizetnie.

„Egyelőre nem foglalkozunk komolyan annak a lehetőségével, hogy Románia később csatlakozzon az EU-hoz, mint Bulgária – nyugtatta meg a napokban a román kedélyeket Jean Christophe Filori, az Európai Bizottság szóvivője.