A kormány nem módosította inflációs előrejelzését

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A Pénzügyminisztérium (PM) ez évre továbbra is 6-6,5 százalékos inflációval számol, az alsó értékhez néhány külső körülmény kedvező alakulására volna szükség, átlagos feltételek esetén a tárca szerint a 6,5 százalékhoz közelebb lesz az éves átlag.

Kovács Álmos, a pénzügyi tárca helyettes államtitkára közölte, hogy ebben az évben a szokottnál is nehezebb prognózist készíteni, mivel a gazdasági növekedés szerkezete lényegesen változni fog, a fogyasztás jelentősen lassul, a növekedés húzóereje az export és a beruházások lesznek. A fogyasztás növekedésének lassulása lényeges keresleti korlátot jelent, a kínálati oldalon pedig a versenyhelyzet erősödésére számít a PM.Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Növekszik-e az infláció februárban?
A minisztérium és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) prognózisa között a legnagyobb eltérést az okozza, hogy a PM szerint a keresleti korlátok és a kínálati verseny csak kisebb mértékben teszi lehetővé a költségek és az adóváltozások érvényesítését az árakban.A helyettes államtitkár szerint 2003 nyarán még maximum 6 százalékos éves inflációt jelzett a PM 2004-re. Az ez év eleji áfa- és egyéb adóváltozások hatását az előrejelzés már figyelembe vette, az előzetesen jelzetthez képest azonban nagyobb lett a novemberi, decemberi áremelkedések 2004-re áthúzódó hatása."A pénzügyi tárca ezzel együtt mindenképpen kevesebb éves inflációval számol mint a jegybank, részben a bizonytalanságok miatt, illetve azért, mert nagy esély van a különböző keresleti korlátok érvényesülésére" - húzta alá Kovács Álmos. Szerinte viszont a PM szerényebb éves inflációs várakozása közelebb áll az elemzők véleményéhez, mint a jegybank prognózisa.A következő évvel kapcsolatban megjegyezte, hogy 2005-re vonatkozóan nincs lényeges különbség a PM és az MNB várakozásai között, az ez évi egyszeri hatások 2005-ben megszűnnek, így a pénzügyi tárca szerint is 4 százalék körüli infláció valószínűsíthető a következő év végén. A PM előrejelzése szerint az infláció az idei év második felétől lassulni fog.Kovács szerint a PM prognózisa következetes költségvetési politikán, az államháztartás hiányának folytatódó csökkenésén alapul, és azzal számol, hogy az országban a termelékenység növekedésétől nem szakad el a bérfejlesztés. (MTI)