Végre hódíthat a többfunkciós otthoni hibridtévé?

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A legnagyobb elektronikai cégek most ismét azzal próbálkoznak, hogy minél több nappaliba eljuttassák azokat a hibrid készülékeket, amelyek ötvözik a tévé, a PC és a hifi berendezések funkcióit. A készülékek hazai elterjedésének azonban technikai gátjai vannak.



Az eszközt, amelyet az Intel csak Szórakoztató PC-nek titulál, arra tervezték, hogy közvetlenül a televízióhoz csatlakoztassuk, de több legyen, mint egy feltuningolt DVD-lejátszó. Az új Szórakoztató PC várhatóan ez év második felében jelenik majd meg a kiskereskedelemben, 800 dollár körüli áron. Az eszköz távirányítható, szabadon szörfölhetünk vele, nézhetünk és rögzíthetünk filmeket, hallgathatunk zenét, csatlakozhatunk az internetre. Ezen kívül kábel nélküli eszközöket is támogat, így lehetőségünk van a Szórakoztató PC és az otthoni számítógép kábel nélküli kommunikácójára is. „Egyetlen eszköz veheti át a teljes számítástechnikai eszközparkunk, vagy otthon a teljes szórakoztatóelektronikai rendszerünk helyét” - vélekedett az új fejlesztésről Louis Burns, a világ legnagyobb chipgyártójaként ismert Intel alelnöke.

A személyi számítógépek piacának lassuló növekedésével az óriás informatikai cégek figyelme ismét az otthoni szórakoztató eszközök felé fordult, ahol a különálló berendezések dominálnak. Az ötlet a következő: a hifitorony, a DVD-lejátszó és a többi eszköz szerepét a Szórakoztató PC veszi át egy személyben. Az ötlet nem új, ám a különböző PC-gyártók, mint a Compaq és a Gateway pár éve már egyszer csúnyán felsültek, amikor hasonló termékeket dobtak a piacra.

Az Intelnek azonban nagy előnye, hogy olcsón képes technológiai újításokat beépíteni, a legújabb alkalmazásokat és legmodernebb chipeket helyezi el masinájában, s mindezt egy speciális Windows operációs rendszeren futtatja. Az új chipek támogatják a surround hangzást és a WiFi (kábel nélküli) technológiát. A Sandow munkanéven futó verzió, amely csak jövőre kerül a piacra, magában foglal egy nagy teljesítményű TV tuner kártyát, egy szoftert, mely összefogja a sokféle médiaformátumot, mindezt egy igen kompakt készülékben.

Jay Srivasta, az iSuppli elemzője szerint a Dell és a Gateway - hasonlóan a digitális kamerák és a tévék piacához - az otthoni elektronikai eszközök piacán is sínen van. Ám figyelmeztetett, az amerikai cégek nem számíthatnak zökkenőmentes boldogulásra ebben a szektorban, ugyanis nem biztos, hogy a személyi számítógépek piacán szerzett tapasztalatokkal a szórakoztató elektronika területére is képesek behatolni.

A Gateway orrhosszal vezet az otthoni szórakoztató eszközök piacán, mert tavaly a televízióhoz kötött PC korai változatát is kihozta. A Gateway Family Room Media Center PC nevet viselő eszköz, melyet mellesleg FMC-901-nek is neveznek, tavaly megnyerte a PC Magazin „szerkesztők választása” díját.

A Gatewayhez hű vásárlók emlékezhetnek a hasonló próbálkozások bukására. Még 1997-ben próbálkozott a cég egy Destination Big Screen PC/TV névre keresztelt eszközzel, melyet közel 5000 dollárért árusítottak, de a nemrég a Hewlett-Packard-el közösen kidolgozott, PC Theatre névre keresztelt gépük és koncepciójuk is kudarcba fulladt.

A cég szerint most már elég „lóerővel” rendelkeznek gépeik, a Windows Media Centerrel kiegészülve pedig könnyen kezelhetővé válik a rendszer. A gép csendesen fut, állítja a Gateway, és képes kapcsolódni az online médiaszolgáltatásokhoz. „Mihelyt az emberek megértik az új koncepciót, meglepődnek, milyen könnyű kezelni” - vélekedik Philip Osako, a Gateway alelnöke.

„Magyarországon az Entertainment PC-hez hasonló megoldásoknak több gátja is van. A Microsoft nem forgalmazza a Windows XP otthoni szórakozáshoz fejlesztett verzióját, ezért nincs megfelelő szoftver a gépek működéséhez" - mondta a hvg.hu-nak Bata László, a Magyar PC Magazin szoftverrovatának vezetője. Szerinte alapvető különbség, hogy az Amerikában nagy sikerrel működő, interaktív menüvel működtetett kábelszolgáltatás itthon nincs bevezetve.