Mol: rekorderedmény az első negyedévben

Utolsó frissítés:

A cég a tavalyit 129 százalékkal meghaladó, a várakozások felső szintjének megfelelő 51,9 milliárd forintos nettó eredményt ért el.

A Mol-csoport nettó árbevétele az első negyedévben 37 százalékkal 462,4 milliárd forintra nőtt.



A társaság üzleti eredménye elsősorban a továbbra is kedvező olajipari környezetnek, a kitűnő feldolgozás-kereskedelmi teljesítménynek, a Szlovnaft konszolidációjának és a gázüzletben jelentkező erős kedvező szezonális hatásnak köszönhető – derül ki a Mol Rt. gyorsjelentéséből. A Mol pénzügyi műveletei az egy évvel korábbi kilenc milliárd forintos veszteség után közel 4,2 milliárd forintos nyereséget hoztak.



Az üzletágra pozitív hatással volt a 2003. második negyedévben megkezdett és azóta konszolidált oroszországi (ZMB mező) kőolaj-kitermelés. A hazai termelés költsége csupán kismértékben növekedett az előző év hasonló időszakához képest.



A hazai kőolajtermelés 1,8 százalékkal 278 ezer tonnára emelkedett 2004 első negyedévében, míg a földgáztermelés 8,6 százalékkal csökkent. A nemzetközi kőolajtermelés pozitív hatásának ellenére a csoport fajlagos kőolaj kitermelési költsége 2,9 USD/hordóról 3,7 USD/hordóra növekedett az erősebb forint és a hazai mezők magasabb karbantartási költsége következtében.



Az új gázüzletági szabályozás szerint 2004. január 1-től valamennyi nem lakossági fogyasztó jogosult elhagyni a közüzemi ellátást. A Mol várakozásai szerint 2004-ben a teljes magyarországi gázfogyasztás hét százalékát fogja kitenni a versenypiac. A Mol várhatóan e kereslet ötven százalékát fogja kielégíteni.

(MTI)