Osztrák-magyar fogorvosháború

Utolsó frissítés:

A Magyarországra fogorvoshoz járó osztrákok 80 százalékának rosszul csinálják meg a fogait, ezért azt újra kezeltethetik Ausztriában – nyilatkozta a Figaro című francia lapnak az Osztrák Fogorvosok Szövetségének elnöke. "Ha rossz munkát végeznénk, nem jönnének vissza”"– replikázott egy soproni doktor.

Világrekordnak állította be a Figaro francia lap, hogy az ötvenezres lélekszámú Sopronban összesen háromszáz fogorvos praktizál, azaz 150 lakosra jut egy fogorvos. A vendégek jelentős része persze nem magyar, hanem külföldi – elsősorban osztrák.

Sopronhoz hasonlóan a közeli Szombathely és Mosonmagyaróvár fogorvosi árai az osztrák kollégák számára verhetetlenek: egy porcelán korona átlagosan 170 euró, egy beültetés 690 euró, háromszor-négyszer olcsóbb, mint Ausztriában, Svájcban vagy Németországban. A lap szerint az osztrák-magyar határ mentén 1400 fogorvos, illetve fogtechnikus praktizál, tavalyi árbevételük pedig becslések szerint meghaladta a 890 millió eurót.

Pereskednek az osztrákok

A magyar fogorvosok szolgáltatásaikat nemcsak Nyugat-Európában, hanem az Egyesült Államokban és Japánban is reklámozzák. Ezekben a távoli országokban ügynökségek utazással, szállással, kirándulással együtt kínálják a magyar fogászati szolgáltatást.

A magyar konkurenciát idegesen szemlélő osztrák fogorvosok több mint száz pert indítottak és nyertek meg magyar kollégáikkal szemben, akik Ausztria két legnagyobb példányszámú lapjában, a Kurierben és a Kronen Zeitunban hirdetik szolgáltatásaikat. Egy, a Figaro által megkérdezett bécsi fogorvos elmondta: az osztrák fogorvosoknak egy nemrég hatályba lépő törvény tiltja, hogy a sajtóban hirdessenek, de magyar kollégáik megtehetik ezt. A lap tényként állítja, hogy az osztrákok ötven százaléka már kezeltette magát magyar fogorvosnál.

Selejt munkát végeznek a magyarok?

Gunther Knogler, az Ausztriai Fogorvosok Szövetségének elnöke szerint a Magyarországon fogorvoshoz járó osztrákok 80 százalékának a magyarok rosszul kezelik a fogait, ezért ezekben az esetekben új kezelés szükséges. "Ha rossz munkát végeznénk, nem jönnének vissza" – replikázott a napilapban egy soproni doktor.

"Hagyjuk a betegeket oda járni, ahová óhajtanak" – kommentálta a hvg.hu-nak Knogler nyilatkozatát Dr. Gerle János, a Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának elnöke. Szerinte a lap által vázolt probléma nem osztrák-magyar sajátosság, ugyanez figyelhető meg az osztrák-német, illetve a német-svájci határszakaszokon. "Sok német fogorvos arra panaszkodik, hogy a németek az olcsóbban dolgozó osztrákokhoz járnak át, a svájci kollégák egy része pedig azt fájlalja, hogy honfitársaik a németek szolgáltatásait veszik igénybe" – közölte Gerle.