Bajban a német vendéglátóipar

Utolsó frissítés:

Egyre ritkábban mennek étterembe a németek, derült ki egy most nyilvánosságra hozott felmérésből, amely szerint az elmúlt egy év alatt 4,5 százalékkal esett az éttermek, vendéglők, ételbárok forgalma Németországban.

A cukrászsüteményeket kínáló elegáns kávézóktól a divatos bárokig a vendéglátóipar egész területén azonos a tendencia: megcsappant a forgalom, a betérő vendégek is kevesebbet fogyasztanak és gyakori a méltatlankodás az italok magas ára miatt - írja az euro.hu. A Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt egy év alatt 4,5 százalékkal csökkent a német éttermek forgalma. A 2004 első félévére vonatkozó adatok kiszámításánál mellőzték az inflációt.



Júniusban 7,1 százalékkal csökkent a forgalom tavaly júniushoz képest. Az élelmiszer-szállítók szerint ez részben annak tudható be, hogy az esős nyár miatt csökkent a sörkertek, az utcai kávéházak és teraszos vendéglők forgalma. A kiadások visszafogását a sajtó nem az időjárásnak tulajdonítja, hanem a növekvő munkanélküliségnek, az elbocsátásól való félelemnek, valamint annak az egyre erősödő közfelfogásnak, hogy étteremben vacsorázni igen költséges passzió.



Vannak olyan vélemények is, hogy a vendéglátóipar most kezdi el inni annak a levét, hogy az euró 2002. januári bevezetésekor valamennyi étlapot és itallapot újranyomtak, kihasználva a pénzcserét az áremelésre. (euro.hu)