Forint: a piac kivárja, hogy mit lép a PM

Utolsó frissítés:

Az eurót szerdán délután 248,60 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon, lényegében ott, ahová kedden a vártnál magasabb augusztusi államháztartási hiány bejelentése után erősödött.

A vártnál rosszabb deficitadat hatására már kedden késő délután mintegy 70 fillérrel 248,65 forintig erősödött az uniós valuta, s akkor a piacon mára 249-251 forint közé várták a kurzust. A szerdai kereskedés azonban nem igazolta a pesszimizmust, egyelőre a forint mélypontja 249,50 forint/eurón volt, ahova Járai Zsigmond jegybankelnöknek az országgyűlési bizottságban elmondott nyilatkozata után jutott a magyar valuta.



(A jegybankelnök szerda délután, a deficitcél tarthatatlanságára hívta fel a figyelmet, és jelezte, hogy a jelenlegi kamatszint tükrözi azt a kockázati felárat, amely mellett a külföldi befektetők még részt vesznek a magyar büdzsé hiányának finanszírozásában.)



A piac most a Pénzügyminisztérium helyzetfelmérését várja, amelyet a tárca szeptember 15-re ígért. Nincs kizárva, hogy addig a piac kivár, mivel a GDP 4,6 százalékában megjelölt hiány tarthatóságát annak tavaszi bejelentésekor kétkedéssel fogadták – mondták kereskedők az MTI-nek. A kivárás másik oka, hogy a várhatóan október elején felálló új kormányról egyelőre semmit nem tudnak a befektetők, sem a személyeket, sem célokat nem ismerik.



Az állampapírok másodpiacán nem volt nagy mozgás: a hozamszint 6-15 bázisponttal emelkedett, a hat hónapos diszkont-kincstárjegy aukcióján pedig kétszeresen jegyezték túl a felkínált 30 milliárd forintot.