EKG-t is továbbít a magyar fejlesztésű mobiltelefon

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A szokásos mobilfunkciók mellett GPS-azonosítóval is felszerelt telefonok elektronikai fejlesztését a Flextronics magyarországi kutató központjában, Zalaegerszegen, a mechanikai fejlesztést Althofenben végezték el egy év alatt.

Rosszullét esetén a beteg hollétének azonosítására, rendszeres orvosi megfigyelésre, EKG készítésére és azonnali továbbítására alkalmas az a speciális mobiltelefon, amelynek gyártását most kezdte meg a Flextronics az althofeni telephelyén, Ausztriában, az orvosi szolgáltatásokat nyújtó, mannheimi Vitaphone cég számára - jelentette be a két cég vezetői kedden Althofenben.

A Vitaphone az idén tízezer készülék eladására számít az EKG-val felszerelt változatból, húszezer készülékre a GPS-sel és segélykerővel felszerelt termékből és ötvenezerre a háromgombos változatból, amelyen az orvosi központon kívül két másik választott szám riasztható. A Vitaphone egymillió eurót költött a program kifejlesztésére és további félmillió euróba került a prototípus gyártása - mondta Matthias Quinger, a Vitaphone vezérigazgatója. A Vitaphone idei bevétele 2-3 millió euró körül várható, és jövőre már nullszaldós lehet - mondta a vezérigazgató.

A Vitaphone-nak Németországban kétezer páciense van, most kezdték a szolgáltatást Svájcban, és hamarosan indulnak Ausztriában is. A szolgáltatás magyarorszagi beindítását a licenc eladása útján tartotta elképzelhetőnek a vezérigazgató. A készülékekből a jelenlegi kis mennyiséget az elsősorban orvosi, autóipari termékekre és friss fejlesztések gyártására szakosodott althofeni Flextronics gyárban készítik. Az eladások felfutása esetén azonban a gyártás átkerülhet Magyarországra - mondta Erich Dölfinger, a Flextronics Europe értékesítési es marketing ügyekért felelős alelnöke. (MTI)