Amit a befektetőnek tudnia kell (prognózis január első felére)

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár az új év még éppen csak elkezdődött, máris jelentős változások történtek. A piac változott, de a piaci hangulat még nem követte az árak változását. Ma még optimista a hangulat, de vannak aggodalomra okot adó momentumok is.

A világgazdaság egészére ható jelentős változás, hogy a dollár erősödése az euróval szemben hosszú idő után az olaj árának mérséklődése mellett következett be. Az energiahordozó árának alakulása nem trendszerű, hanem a pillanatnyi hírek mozgatják jelentős mértékben. Az euró gyengülése és az olaj árának ismét 50 dollár közelébe való erősödése már komoly inflációs nyomást idézhet elő az euró övezetben, így hazánkban is.

A forint piacán is változásokat hozott az új év, mivel hosszabb idő után gyengülést láthatunk az euróval szemben, de az euróhoz mérten erősödő dollárral szemben még látványosabb a hazai fizetőeszköz gyengülése. Az állampapírok másodpiacán enyhén emelkedtek a hozamok; ennek mértéke még nem zavaró, de érezhető egyfajta hangulatváltás. Londoni elemzők véleménye nem egyöntetű a forint tekintetében, de a forint eszközök tartását ma még többen javasolják, mint amennyien ezen eszközök eladását tartják célszerűnek.

Ezek a figyelmeztető jelek ma még nem okoznak jelentős veszteségeket az állampapír befektetőknek, de a BÉT-en jegyzett részvények árelmozdulásai már vegyesebb képet mutatnak. Itt az OTP történelmi csúcsra jutott, míg a MOL részvényei jelentős esést szenvedtek el az elmúlt napokban. E mozgások is a forint megítélésével függhetnek össze, legalábbis erre enged következtetni az, hogy a forint árfolyamának az egyes cégekre gyakorolt hatása szerint emelkedtek, vagy éppen estek az árak.

A körülmények (Oldaltörés)

Az előzetes adatok szerint 2004 harmadik negyedévében 1729 millió eurós hiány keletkezett. Ez valamivel több lett, mint az elemzők által várt szint. Az adatnak nem volt jelentős hatása, mivel a gyengébb adat mögött pozitív folyamatokat is megfigyelhettünk. A harmadik negyedévben már a nem adósság-generáló finanszírozás mértéke elérte a 80 százalékot, míg a teljes háromnegyed éves szint csak 47 százalék volt. Ezek az adatok azt mutatják, hogy magas ugyan a folyó fizetési mérleg hiánya, de legalább nem bővül robbanásszerűen, így kezelhető marad a továbbiakban is.

A PM szerint decemberben az államháztartásban több tízmilliárddal nagyobb pozitívum keletkezett, mint a tervezetben szereplő 100 milliárd. Ez azt jelenti, hogy a kormány teljesíteni tudja a vállalt terveket, de az elemzők itt felhívják a figyelmet arra, hogy a többször módosított tervek teljesítése nem tekinthető nagy tettnek a kormány részéről, és magyar gazdaság egyensúlyi helyzete továbbra is aggasztó. Segíthet a helyzeten az, hogy az eurózóna beszerzési menedzser indexe jelentős emelkedést mutat, így az export növekedésén keresztül a stabilitási problémák is csökkenhetnek. A fő piacnak számító német részindex is markánsan emelkedik, egyedül Olaszország esetében láthattunk csökkenést. Ezek biztató jelek, de ki kell emelni, hogy ma még nem tendenciózus a mutatók emelkedése.

Ezen körülmények között került sor a héten megtartott 3 és 15 éves állampapír aukciókra, ami azért érdemel külön említést, mert a 3 éves papír benchmarknak minősül. Az aukciókon kialakult hozamok lényegében megfelelnek az előző napi ÁKK fixingeknek, nem volt jelentős elmozdulás. Közben a másodpiacon 5-15 bázisponttal emelkedtek a hozamok, a hozamgörbe teljes hosszában. Tehát itt is volt némi hatása a londoni elemzők várakozásainak, melyek szerint a pesszimista verziók bekövetkezte esetén 270 forintos euró szint is elképzelhető.Ez a kis bizonytalanság a túljegyzés mértékében is megmutatkozott, mivel a felajánlott mennyiség nem került olyan magas túljegyzésre, mint az előző időszakban.

Mint látható, a forint gyengülése egy időben megy végbe a dollár erősödésével, amit a gyorsabb ütemben emelkedő tengeren túli kamatszintek generálnak. Így nem elképzelhetetlen, hogy az amerikai befektetők lassan elkezdik kivonni befektetéseiket Európából, így hazánkból is. Ezek természetesen hosszabb távú kilátások, ma még inkább a jelentős magyar hozamprémium mozgatja a piacot.

Az elemzők várakozásai szerint januárban is 50 bázispontos kamatvágás várható, ezzel együtt viszont a hozamok inkább stagnálni fognak, ezért ma az állampapírok tartását javasoljuk.

Figyelni a MOL-ra (Oldaltörés)

A BÉT-en izgalmasabban telt az új év első pár napja. Már most történelmi csúcsok dőltek meg, ugyanakkor nagy eséseket is láthattunk, ezúttal vegyesen mozogtak a blue chipek. A MOL árfolyamesése már korrekciós szinteket ütött át, ezért érdemes a folyamatok mögé nézni egy kicsit. A tavalyi évben kimutatott jelentős nyereségbővülés az elemzők szerint nem folytatódik az idei évben, de ennek ellenére a 14.000 forintos célárakat fenntartják a várható fundamentumok alapján.

Az utóbbi időben a Brent és az Urali típusú kőolaj árának jelentős - 7 dollárról 1 dollárra - csökkenő különbsége ellenére tarthatók a jövő évi tervek. Ebből az a következtetés vonható le, hogy a mostani korrekciós szakaszban érdemes bevásárolni az olajipari részvényeket, ugyanakkor a technikai elemzés azt mutatja, hogy az ez évi korrekció 11.550-ig biztosan tart, de ha itt is nagy forgalom mellett tovább esik, akkor akár 11.000 forint alatti szintekkel is találkozhatunk a közeljövőben.


Tehát fokozottan kell figyelni a MOL árának alakulására, mert egy hosszabb korrekció sem kizárt, ami egyszerűen annak köszönhető, hogy a tavalyi emelkedés után a befektetők learatják a termést, értékesítik a részvényeiket attól függetlenül, hogy milyen eredmény-várakozásaik vannak. Ennek oka pedig abban keresendő, hogy az elemzők egy része a forinttal kapcsolatban elbizonytalanodott, így az emelkedő olajár (csökkenő margin) és a dollárral szemben gyengülő forint egy dollár (euró) kiadási és forint bevételi oldallal rendelkező társaság esetében jelentős kockázatot jelent.

Ez lehet a magyarázat arra, hogy a gyógyszeripar - ahol a dollár erősödése pozitívan hat - nem követi a MOL-t, de a banki papírok sem hanyatlanak, mivel itt a forint gyengülését a kamatok esetleges emelkedése ellensúlyozhatja. Az Otp esetében pedig egyre erősebb a hatása az eredmény alakulására a külföldi leánybankoknak, így a forinttól való függés is fokozatosan csökken.  A vegyipari társaságok esetében azt mondhatjuk el, hogy a fedezeti hányad jelenleg még mindig az előző időszak magas olajárának megfelelően alakul, így itt a mai relatív alacsonyabb olajár még nem hat, de alapvetően a fedezeti hányad javulására lehet számítani, így itt is van lehetőség további emelkedésre.

A gyógyszergyártókat az orosz piacon bekövetkező változások is segítik, mivel az eddigiekben soha nem látott összeget szán az orosz kormány a gyógyszertámogatási rendszer finanszírozására.

Ajánlásunk ezen körülmények figyelembe vételével a következő: OTP, MOL, TVK, Egis tartás, Borsodchem, Pannonplast, Richter vétel. A TVK és az Egis tartását az utóbbi időben bekövetkezett jelentős emelkedés magyarázza, ami növeli a kockázatot, de fundamentumaik alapján további emelkedés várható. - Állampapír piac:

Ajánlások (Oldaltörés)

állampapírok: tartás a teljes lejárati idő tekintetében

- Vállalati kötvények:

eladás

- Nemzetközi részvénypiac:

EU-részvények tartása, USA-részvények tartása, orosz részvények eladása

- Hazai részvénypiac:

BÉT részvények:

- tartás: OTP, MOL, TVK, Egis

- vétel: Borsodchem, Pannonplast, Richter

- Befektetési alapok:

ingatlanalapok