Óvatos befektetési stratégiát ajánl 2005 elejére az OTP

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A dolláreszközöktől való "menekülés"-ből a továbbiakban is profitálhatnak a kelet-európai tőzsdék - írja előrejelzésében az OTP Bank. Az első negyedévben folytatódó hazai dezinfláció teret adhat a további kamatcsökkentésnek, amit a hozamgörbe rövid vége be is árazott. A bank 2005 elejére is óvatos befektetési stratégiát ajánl.

A konjunktúra-mutatók javulnak az Egyesült Államokban, miközben az egyensúlyi mutatók romlása újra és újra nyomást alá helyezi a dollárt. A befektetők nagyobb hangsúlyt helyeznek a nem dollárban denominált eszközökre, miközben az alacsony kamatok jellemezte globális környezetben a kockázatéhség nem csökken.

A világpiaci kamatok normalizálódása előbb-utóbb láthatóvá teszi a kockázatokat, és ez veszélyt jelent a magyarországihoz hasonló, egyensúlyi problémákkal küzdő, sérülékeny gazdaságok számára.

A dolláreszközöktől való "menekülés"-ből a továbbiakban is profitálhatnak a kelet-európai tőzsdék, miközben az értékeltség alapján elmondható, hogy a magyar tőzsde még előtte áll egy konvergencia vezérelte felértékelődésnek.

Az első negyedévben folytatódó hazai dezinfláció teret adhat a további kamatcsökkentésnek, amit a hozamgörbe rövid vége be is árazott. Azt követően a kamatcsökkentésre nem sok lehetőség lesz, a második negyedévre eső bruttó lejáratok miatt finanszírozás szempontjából ez az időszak kritikus lehet.

Amennyiben a kibővített Monetáris Tanács a piac elébe menve, a vártnál gyorsabb ütemű kamatmérséklésbe kezd, az a hosszú hozamok emelkedésében csapódhat le. Ezért indokoltnak tartjuk a további óvatos stratégiát, és nem változtatunk ajánlott modell-portfóliónkon.

Töltse le a teljes elemzést a hvg.hu oldaláról (mentés)!